2 yaşındaki çocuk 1,5 aydır öksürük nöbetleri geçiriyordu! Sebebi hastanede ortaya çıktı! Duyanlar kulaklarına inanamadı…

Bahçelievler’de yaşayan 4 çocuklu Mert ailesinin ikizlerinden biri olan Abdurrahman 3 Ekim günü iddiaya göre, kardeşlerinin mutfakta bıraktığı fındıktan bir anda avuçlayarak yemeye çalıştı, adeta boğulma tehlikesi atlattı. Ağzındakilerin çıkarılmasıyla 2 yaşındaki minik rahatlasa da baba Ahmet Mert, akşam eve geldiğinde oğlunda hırıltı ve öksürük hissetti, gündüz yaşananları da duyunca hastaneye götürerek durumu anlattı.

Yapılan muayene ve filmlerde herhangi bir probleme rastlanmayınca aile yeniden evine geldi ancak oğullarının problemleri geçmedi. Bu sürede farklı hastanelere gittiklerini söyleyen baba Mert, en son Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Erkan Çakır’a ulaştı. Tahlil ve filmler yenilendi ancak olumsuz bir durum görülmedi. Şikayetler de geçmeyince Prof. Dr. Çakır, minik Abdurrahman’a akciğer ve solunum yollarındaki sorunları teşhis ve tedavi etme amacı ile uygulanan tıbbi bir işlem olan bronkoskopi yaptı. İşlemle sağ akciğerinde fındık tespit edildi, hemen olduğu noktadan çıkarıldı, aile de rahat bir nefes aldı. Kısa süre içinde çocuktaki şikayetler de son bulurken Prof. Dr. Çakır, yabancı cisim kaçmaları ve sonrasında ilk yardım süreçlerine ilişkin bilgi verdi.

“ÇIKARDIĞIMIZ FINDIK PARÇASINI AİLEYE VERDİK”

Hırıltı, öksürük gibi şikayetlerin uzun süredir küçük çocuğu etkilediğini aktaran Prof. Dr. Erkan Çakır, “Yaklaşık 1,5 aydır devam eden daha öncesinde bir takım hava, antibiyotik tedavileriyle iyileşmeyen bir süreci vardı. Birkaç hekim başvuruları olmuş. Hırıltıları, balgamı öksürüğü geçmeyen bir çocuktu, bu şikayetlerle başvurmuşlardı. Yaptığımız testlerde de bu hırıltı ve hışıltıları açıklayacak yeterince bir enfeksiyon bulgusu veya diğer alerjik bulgulara rastlamamıştık. Aileyle yaptığımız görüşmeler ve dikkatli bir hikaye alma neticesinde 1,5 ay önce çocuğun bir fındık yeme sonrasında öksürüklerinin ve bir morarma gibi, devamında hırıltıyla giden şikayetlerinin olduğunu öğrenmiştik, bu şekilde yola çıktık. Çocuk fındık yerken boğulma gibi bir his, arkasından devam edegelen bir öksürük, hırıltıları olmuş. Ailenin bunu bu kadar net beyan etmesi oldukça önemli. Yabancı cisimler metalik karakterdeyse akciğer grafilerinde kendilerini gösterebiliyorlar, fındık, fıstık, çekirdek, badem gibi organik dediğimiz maddeler maalesef akciğer filmlerinde net olarak kendisini göstermezler. Dolaylı olarak birtakım şeyler görebiliyoruz. Örneğin; kaçan yabancı cisim çok büyükse bir akciğeri tamamen tıkayabilir ve sönmesine sebep olabilir. Bronkoskopla yabancı cisim bir bütün halinde çıkartılmaya çalışılıyor. Yabancı cisimler akciğerlerde kalmaya devam ettiği müddetçe akciğerde enfeksiyon yapmaya devam ediyorlar. İlerleyen aylar ve yıllarda maalesef akciğer hasarına sebep olabiliyor, bazen akciğerin tamamını veya bir parçasını ameliyatla çıkarmak zorunda kaldığımız vakalar olabiliyor” şeklinde konuştu.

İlgili:  HIV pozitif olduğunu evlenmeden önce eşinden saklayan kişi hakkında dava açıldı! Eşe karşı kasten öldürmeye teşebbüs

Yabancı bir cisim yutulması durumunda yapılması gerekenler hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Çakır, ailelere önemli uyarılarda bulunarak sözlerine şöyle devam etti:

“Bir yabancı cisim akciğerlere kaçtığı zaman mümkün olan en kısa süre içerisinde bu çocuğun bronkoskopla akciğerlerinde cisim olup olmadığının tespit edilmesi ve çıkartılması gerekiyor. Formlarımızda zaten var, aile belirtmese bile mutlaka soruyoruz, bu hikayeyi almak çok çok önemlidir. Aile ile güzel bir iş birliği ile çocuğun işlemini geçekleştirdik. Aile de son derece memnun oldu, kendilerine fındık parçasını geri verdik.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir