YEŞİM ERASLAN – Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Doğu Akdeniz’de tek taraflı ilan ettiği sözde münhasır ekonomik bölgesinin 5. Parsel’i için yeni bir NAVTEX yayınladı. Söz konusu NAVTEX, Türkiye’nin Kıta Sahanlığı içinde bulunan sözde 5. Parsel içindeki “Electra” bölgesinde sondaj yapılmasını da içeriyor. NAVTEX, 19 Ocak-19 Haziran 2025 tarihleri arasını kapsıyor. ABD merkezli Exxon Mobil ve Katar Petrol konsorsiyumu tarafından yapılacak sondaj için VALARIS DS-9 adlı sondaj platformunun da 5. Parsel’e geldiği açıklandı.
‘ABD ARKAMDA’ DİYOR
“ABD benim arkamda, tam destek veriyor” diyen Rum yönetimi daha önce de benzer bir girişimde bulunmuş ancak Türk Donanması olaya müdahil olmuştu. Savaş gemileri bölgeye gönderilerek sözde 5. Parsel dâhil diğer parsellere sismik araştırma ve sondaj gemileri sokulmamıştı. Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı, Doğu Akdeniz’de suların yeniden ısınmasına neden olacak sondaj çalışmalarını gazetemize değerlendirdi:
MÜSAADE EDİLMEMELİ
“Söz konusu parselin bütünlüğünde Türk halkının da hakkı var. 2020 yılına kadar Türkiye, ‘Sondaj ve sismik araştırma faaliyetlerine Türkiye’nin Kıta Sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde olması dahi bu Ada’nın etrafında herkesin hakkı vardır, oldubitti ile sondaj yapamazsınız’ diye karşı çıktı. 5. Parsel’in önemli kısmı Türkiye’nin kıta sahanlığı içinde kalıyor.”
KAYNAĞIMIZ TEHLİKEDE
Sondajın Türkiye’nin kıta sahanlığının hemen dışında yapılsa dahi bölgedeki kaynaklarının alttan çalınması anlamına geleceğine dikkat çeken Yaycı “Bizim kıta sahanlığımıza çok yakın yerde sondaj yapılırsa kaynağımızı da alttan çekerler. Orada bir kaynak varsa bu tek damardır. Çok ciddi hak kaybına uğrarız. Türkiye’nin bu sessizliği hayra alamet değildir” diye konuştu.
DONANMAMIZ GİTMELİ
Türkiye’nin bu sondaja izin vermemesi gerektiğini ifade eden Yaycı, geçtiğimiz ay KKTC Dışişleri Bakanlığının sondaj çalışmalarına gösterdiği tepki açıklamasının Ankara tarafından BM belgesi olarak BMGK üyelerine dağıtıldığını hatırlattı. 2018 yılında “Saipem 12000” sondaj gemisinin çalışma yapmasına müsaade edilmediğini hatırlatan Yaycı, öncelikle Dışişleri Bakanlığının bu duruma itiraz etmesini ardından da Türk donanmasının bölgede varlığını göstermesi gerektiğini kaydetti.
KKTC’YE GEMİ VERELİM
Yaycı, sözlerine şöyle devam etti: Türkiye Cumhuriyeti askerî gemi göndermiyorsa ya kendisinin sondaj yapması ya da KKTC’ye sondaj veya sismik araştırma gemisini devrederek, KKTC bayrağıyla sondaj faaliyetine başlanması lazım. Onlar bir kaynak bulursa bizim kaynağımızı da alttan çeker. Doğu Akdeniz’de zemin kaybederiz.