Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR), Somali ve Etiyopya arasında planlanan ticaret koridorunun Türkiye’nin arabuluculuğuyla hayata geçebileceğini açıkladı.
Konsey, Türkiye’nin arabuluculuğunda imzalanan Ankara Deklarasyonu’nun, bölgesel işbirliğini güçlendiren bir dönüm noktası olduğunu vurgulayarak, Avrupa’nın bu sürece öncelik vermesi gerektiğini ifade etti. Türkiye-Afrika ilişkileri analiz edildi. İşte o analiz…
AVRUPA İÇİN STRATEJİK ÖNCELİK
Somali ile Etiyopya arasındaki ilişkiler, Addis Ababa’nın ayrılıkçı Somaliland ile imzaladığı ve Berbera Limanı üzerinden bir ticaret koridoru oluşturmayı içeren anlaşma sonrası gerilmişti. Somali, bu mutabakatı uluslararası hukukun ihlali olarak değerlendirerek Etiyopya’dan birliklerini geri çekmesini talep etmişti. Ancak Türkiye’nin arabuluculuğunda imzalanan Ankara Deklarasyonu, ilişkilerde yeni bir yakınlaşma döneminin kapısını araladı.
11 Aralık 2024’te yayımlanan Ankara Deklarasyonu, Etiyopya’nın denize erişimini sağlamak ve Somali üzerinden bir ticaret koridoru oluşturmak amacı taşıyor. Mevcut anlaşma, bölgesel istikrar ve ekonomik kalkınmayı desteklerken, Avrupa’nın Afrika Boynuzu’ndaki stratejik çıkarlarını da koruyacak.
ECFR’nin analizinde şu ifadeler yer aldı:
“Afrika’da Türkiye ile adım atabiliriz. Ankara’nın aktif arabuluculuğu ve bölgede artan siyasi sermayesi, Avrupa’nın bölgedeki nüfuzunu artırması için önemli bir fırsat”
AFRİKA BOYNUZU’NDA TÜRKİYE’NİN YÜKSELEN ETKİSİ
Türkiye’nin Afrika Boynuzu’ndaki aktif diplomatik çabalarının, bölgenin ekonomik ve güvenlik yapılarına olumlu etkileri olacağına dikkat çeken rapor, Avrupa’nın bu sürece mali ve diplomatik destek vererek sürecin bir parçası olması gerektiğini belirtti.