CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ’UN HABERİ –Tarım ve Orman Bakanlığı, tarıma ilişkin manipülatif iddialara, raporla cevap verdi. Denetimlerin arttığı, sektörün desteklenmesi için 135 milyar lira destek ayrıldığı belirtilen açıklamada, üretime kazandırılan tarımsal alan miktarı ile artan orman alanlarına ilişkin bilgiler de paylaşıldı. Daha önce de zaman zaman ortaya atılan iddialara rakamlar ve raporlarla cevap veren Bakanlık “gıda kontrollerinin yeterli olmadığına” dair iddialara “3 Şubat itibarıyla 84 bin 313 gıda denetimi yapıldı” açıklamasıyla cevap verdi. Ayrıca gıdaların uygunluk kontrolleri için 39 kamu laboratuvarının yanı sıra Bursa Gıda Yem Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Ulusal Gıda Referans Laboratuvar Müdürlüğü ve 101 özel gıda laboratuvarının kontrollerini sürdürdüğü bildirildi.
DESTEK 75 KAT ARTTI
Üreticiye yeterli destek verilmediği yönündeki iddialara da cevap veren Bakanlık, tarımsal desteklerin artırıldığına dikkat çekti. 2002’de 1,8 milyar lira olan tarımsal desteğin 2023’te 63,4 milyar liraya, 2024’te 91,6 milyar liraya çıktığı, 2025 yılında tarımsal desteklemeler için 135 milyar TL kaynak ayrıldığı kaydedildi. Son yıllarda Tarım ve Orman Bakanlığının arazi toplulaştırması ve “ekilmemiş bir karış toprak kalmayacak” iddiasıyla başlattığı çalışmalarda önemli sonuçlar alındı. Tarım arazilerinin azaldığına dair iddialara rakamlarla cevap veren Bakanlık “Bakanlığımızca bitkisel üretimin artırılması kapsamında atıl ve boş alanların, nadas alanlarının tarımsal üretime kazandırılmasına yönelik faaliyetler sonucunda son iki yılda; 4,98 milyon dekar alan tarımsal üretime kazandırılmış, nadas alanları 2,45 milyon dekar azaltılmış, tarla bitkileri ekiliş alanı 6,83 milyon dekar artırılmıştır” bilgisine yer verdi.
MEVZUATA AYKIRI HİÇBİR ÜRÜN ÜLKEYE GİREMEZ
Bakanlık, ihraç ürünleri arasında, gümrükten dönenlerin iç piyasaya ‘kontrolsüz’ sürüldüğüne dair iddialara şu cevabı verdi: Ülkemizden ihraç edilen ve herhangi bir nedenle ülkemize geri dönen ürünlerin tamamında; öncelikle gümrükte ayniyat tespiti yapılmakta, ardından ürünler Bitki Karantinası Yönetmeliği, Türk Gıda Kodeksi, Yem Mevzuatı kapsamında yüzde 100 bitki sağlığı ve gıda veya yem güvenirliği yönünden resmî kontrollere tabi tutulmaktadır. Yapılan resmî kontroller sonucunda, ülkemiz mevzuatına uygunluğu tespit edilen ürünlerin yurda girişine izin verilmektedir. Ancak ülkemiz mevzuatına uygun olmayan ürünlerin ülkemize girişine (piyasaya arzına) katiyen izin verilmemektedir” denildi.
HEM ORMAN VARLIĞI HEM DE ORMAN GELİRİNDE HIZLI ARTIŞ
Son yıllarda artan orman yangınları, yeşil alanların azaldığı fikrini öne çıkardı. Bakanlık bu iddialara da rakamlarla cevap verdi. Son 22 yılda orman alanının 2,6 milyon hektar büyütüldüğü, ağaçlandırma çalışmaları ile orman varlığının da yüzde 12,5 artırıldığı belirtildi. Bugün itibarıyla orman alanının ülke yüz ölçümünün yüzde 30’unu kapladığı ifade edilen raporda “2028 yılı orman varlığının 23,6 milyon hektara çıkarılması ve ormanların ülke yüz ölçümünün yüzde 30,3’ünü kaplaması hedefleniyor. Gelir getirici tür ağaçlandırması kapsamında 2024 yıl sonu itibarıyla 8 bin 797 köyde; badem, ceviz, kestane, dut, fıstıkçamı, alıç, ahlat, kuşburnu, defne, keçiboynuzu vb. türlerle gelir getirici köy ormanları tesis edilmiş 32 milyon fidan dikildi. Son 22 yılda 7,5 milyar adet tohum ve fidanı toprakla buluşturuldu” bilgisi paylaşıldı.
HAYVAN SAYISI ARTIYOR
Büyükbaş hayvan sayısı 2024’te bir önceki yıla göre yüzde 2,4 artışla 16 milyon 986 bine, küçükbaş hayvan sayısı da yüzde 4,8 yükselişle 54 milyon 903 bine çıktı. TÜİK verilerine göre bu dönemde sığır sayısı yüzde 2,5 artışla 16 milyon 824 bin, manda sayısı da yüzde 0,2 yükselişle 162 bin 51 oldu. Koyun sayısı bu dönemde yüzde 4,8 yükselerek 44 milyon 81 bin, keçi sayısı ise yüzde 5 artışla 10 milyon 822 bin başa çıktı.