Pipet hesabı! Plastik sektörü Trump’la hedef yükseltti

ÖMER TEMÜR’ÜN HABERİ – ABD Başkanı Donald Trump’ın plastik pipet kullanımına geçilmesine yönelik kararnameyi imzalanması plastik sektöründe heyecana yol açtı. Trump’ın “Tekrardan plastik pipet kullanacağız. Kağıt pipetler işe yaramıyor. Özellikle sıcak içeceklerde, dakikalar hatta saniyeler içinde eriyorlar. Bu yüzden plastik pipetleri yeniden kullanmaya başlayacağız” sözleri milyarlarca dolarlık plastik paradigma değişikliğine işaret ederken, sektörün 2026 yılında ivme kazanması bekleniyor. Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfının (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu plastik pipete geçişin sembolik de olsa bir dönüşümün ifadesi olduğunu belirterek “Trump’tan bu tür bir çıkış bekleniyordu. Tek kullanımlık ürünler ve geri dönüşüm konusunda AB çok hassas. Bu konularda aşırı regülasyonlar bulunuyor. Bugün AB dünyaya sürekli mevzuat ihraç ediyor. Ancak bu durum Avrupa’da sanayinin yurt dışına çıkmasına sebep oluyor. Avrupa’da alım gücü azalıyor.  İnsanlar artık ‘yanlış yapıyoruz’ demeye başladı. Trump’ın 10 bin ton pipet üretimine yönelik sözleri sembolik olsa da bu yeni bir dönemi başlatacak. Dünyada plastiğe karşı algı değişiyor. Japon kahve devi plastik pipete dönüş yaptı. Tüketici kağıt pipetten nefret ediyor. Zaten onun içinde de az miktarda plastik ve tutkal var.  İnsanlar kahve içerken tutkal tadı alıyor. Hem de sağlığa zararlı. Plastik ürünlere karşı algı değişirken Türkiye’de önümüzdeki dönemlerde müthiş fırsatlar olacak. Türkiye’nin geçtiğimiz yıl 9,9 milyon ton olan plastik mamul üretimini rahatlıkla 15 milyon tona çıkarırız” ifadelerini kullandı. 

KÂĞITTAN YEDİ KAT UCUZ

Plastik ürünlerin kağıt ve cam ambalajlara göre çok ucuz olduğunu dile getiren Eroğlu şöyle devam etti: Plastik tabii ki doğada bulunmasın. Ancak dönüştürmek varken neden yasaklanma yoluna gidiliyor. Bugün kâğıt bir pipetin maliyeti plastik pipetten yedi kat fazla. Bugün giysilerin yüzde 90’ı polyester bazlı. 8 milyara yün de pamuk da yetmez. Polyesteri dönüştürüp tekrar kullanabilirsin. Plastik hem ucuz hem de sağlıklı. Dönüştürerek istediğiniz kadar kullanabilirsiniz. Geri dönüşüm sistemlerini güçlendirmek daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Böylece karbon emisyonunun azaltılması da mümkün olacaktır.

İlgili:  Yeni alım açıkladı, 100 bin doları geçti! Bitcoin’e yine MicroStrategy dopingi

500 MİLYON AVROLUK YATIRIM 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Plastik, Kauçuk ve Kompozit Meclisi olarak geri dönüşüm konusunda eşitli çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Eroğlu “Özellikle gıda ile temas eden ambalajlarda geri dönüşümlü malzeme kullanımının artırılması kritik bir öneme sahip. Dünya genelinde yaygın olan bu uygulamanın Türkiye’de de hızla mevzuata girmesi gerekiyor. Bu konuda yapılan yatırımlar tamamlanmış olsa da mevzuat süreci henüz tamamlanmadı. Türkiye’de 21 firma, gıda ile temas eden geri dönüşümlü plastik üretimi konusunda yatırım yapmış durumda. Bu yatırımların toplam değeri 500 milyon avroyu buluyor. Mevzuatın hızla tamamlanması, sektörün ihracat potansiyelini de artıracaktır” dedi. Depozito sisteminin de sektör açısından büyük önem taşıdığına değinen Eroğlu, yüzde 100 başarılı olunması hâlinde sektöre 200 bin ton katkı sağlayacağını kaydetti.

YENİ TEŞVİK MODELİ GELİYOR

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğü’nün, yeni bir teşvik modeli üzerinde çalıştığını dile getiren Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yeni modelin özellikle katma değeri yüksek ve ihracat potansiyeli büyük ürünlere yönelik olması bekleniyor. Mevcut teşvik sisteminden farklı olarak, bölgesel öncelikler yerine stratejik sektörlere odaklanan bir yapı hedefleniyor. Bu teşvik modelinden doğrudan faydalanabileceğiz.”

KÖRFEZ’DEN TÜRK FİRMALARA YATIRIM ÇAĞRISI

Yavuz Eroğlu, Türkiye’nin Petkim gibi en az iki üç tesise ihtiyacı olduğunu belirterek “ Suudi Arabistan, İran, Umman, Katar gibi petrol ülkelere yanı başımızda. Plastiğin ana ham maddesi de petrokimya. Petrokimyada en çok Körfez ülkelerinde var ancak üretim yok. Bizde de üretim var hammadde yok. Onlar da Türk firmalarını yatırım için kendi ülkelerine davet ediyorlar.  Körfez ülkelerine yatırım yapan firmalar hammaddeyi yüzde 6-7 daha ucuza temin edebiliyor.  Körfez ülkeleriyle kümelenme yoluyla ortak üretim yapabiliriz. Diplomasi ve kararlılıkla müthiş bir zemin oluşturabiliriz” dedi. Çinli firmaların da Türkiye’ye ilgi gösterdiğini anlatan Eroğlu “ABD ve Avrupa Çin’e karşı koruma duvarları örüyor.  Biz de Çin’in en büyük makine üreticilerini Avrasya fuarına davet ettik. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi de hazır bulundu. Yaptığımız görüşmeler sonucunda Çinli bir firma Trakya’da döküm plakası üretme kararı aldı” diye konuştu. 

İlgili:  Tüketiciler, ihtiyaç kredilerine hücum ediyor! İşte 100 bin TL’nin güncel geri ödemesi 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir