Bu hafta hangi yatırım ne kadar yükseldi? BİST 100, üç ayın dibinde! Borsa neden düşüyor?

TÜRKİYE GAZETESİ/Ekonomi Servisi-Piyasalarda veri gündemi sakin bir hafta geride kaldı. Ancak yoğun haber akışının bu hafta fiyatlalar üzerinde oldukça belirleyici etki yaptığı görüldü.

Küresel piyasaların ana gündem maddelerine bakıldığında;

-ABD Başkanı Trump bu hafta da yeni vergiler açıkladı. İlaç, otomotiv, çip ve kereste ürünleri için ek tarife sinyali verdi.

-Rusya-Ukrayna savaşının bitirilmesi için ilk temaslar başladı. Ancak Riyad’daki müzakerenin ABD ve Rusya arasında gerçekleşmesi ve Ukrayna’nın davet edilmemesi, “tek taraflı barış nasıl olacak?” belirsizliğini piyasanın gündemine taşıdı.

-Bu hafta açıklanan FED tutanaklarında, ABD Merkez Bankasının faiz oranlarını bir süre daha sabit tutacağı teyit edildi. Dolar endeksi, “daha şahin FED” beklentisinin zayıflamasıyla birlikte 106,50 seviyesinde kadar geriledi.

GELİŞMELER ‘ALTIN’I DESTEKLEDİ

Küresel piyasalarda yaşanan bu gelişmeler altın fiyatlarını desteklemeye devam etti. Küresel piyasalarda ons altın (TSİ 18:00 itibarıyla) 2935 dolara yakın seyrini sürdürüyor.

Serbest piyasada gram altın fiyatı ise aynı saatlerde 3435 TL’den işlem görüyor. Böylece gram altın bu hafta da %2,32 prim yaptı ve 8 haftalık yükseliş serisine imza attı.

DOLAR, ZİRVE SEVİYELERDE

Dolar/TL cephesinde de bu hafta sınırlı yükseliş devam etti. Bankalar arası piyasada işlem gören 21 Şubat 2025 dolar fiyatı 36,40 TL’den haftayı tamamlıyor. Kurda en yüksek 36,43 TL test edilirken; ABD para birimi de bu hafta %0,49 yükseldi.

Euro bu hafta %0,47 primle 38,19 TL’den kapanırken; risksiz TL mevduat faizlerinde ortalama haftalık getiri (brüt) %0,89 olarak gerçekleşti.

BORSA 3 AYIN DİBİNDE

Öte yandan Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi ise bu hafta %2,78 değer kaybetti ve 9602 puandan kapanış yaptı. Gün içerisinde en düşük 9474 puanı da test eden BİST 100, böylece son 3 ayın en düşük seviyesini gördü. Yatırımcılar “borsa neden düşüyor” sorusunun cevabını ararken, analistler şu gerekçeleri öne sürdü:

İlgili:  2 günde zirveden %8 düşüş! Bitcoin’i de FED çarptı

-Ocak ayında beklentileri aşan enflasyonun şubatta da yüksek gelebileceğine dair tahminler öne çıkmaya başladı.

-Faiz oranlarındaki yüksek seyrin yılın ilk yarısında devam edeceğine yönelik beklentiler de piyasada baskı oluşturmaya devam ediyor.

-Bilançoların beklentileri karşılamaması da hisse bazlı hareketliliklerde etkili oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir