Fransa, Çad’ın başkenti N’Djamena’daki Kossei hava üssünden iki Mirage 2000D savaş uçağı ve bir tanker uçağını Salı günü kaldırarak ülkedeki askeri varlığını sona erdirme sürecini resmen başlattı.
Geçtiğimiz ay Fransız ordusu, Çad hükümetinin Paris ile 60 yılı aşkın süredir devam eden savunma işbirliği anlaşmasını sona erdirdiğini duyurmuştu.
“HEDEFİMİZ TAM BAĞIMSIZLIK”
Çad Dışişleri Bakanlığı, “Egemenliğimizi tam anlamıyla uygulamak istiyoruz. Hedefimiz tam bağımsızlık. ” ifadeleriyle hükümetin kararlılığını belirtti.
Yapılan açıklamada, alınan bu kararın tarihi bir dönüm noktası olduğu vurgulandı. Çad’ın, bağımsızlığını kazandıktan 66 yıl sonra tam egemenliğini ilan etmesinin ve stratejik ortaklıklarını ulusal önceliklere uygun şekilde yeniden tanımlamasının zamanının geldiği ifade edildi.
ÇAD, FRANSA İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?
Çad’ın kararıyla birlikte sosyal medyada “Fransa’nın Afrika’daki eli ayağının kesildi.” yorumları yapıldı.
Konrad Adenauer Vakfı Sahel Programı Direktörü Ulf Laessing, “Çad, Fransız ordusunun lojistik üssüydü. Çad olmadan Fransa’nın bölgedeki operasyonları büyük zorluk yaşayacak.” diyerek kararın önemini vurguladı.
FRANSA: UNUTMAYACAĞIZ
Anlaşmanın feshedilmesinin ardından Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, bu kararın unutulmayacağını, Çad ile diyaloğun sürdürülmesinin planlandığı belirtildi.
TÜRKİYE’NİN AFRİKA’DAKİ NÜFUZU ARTIYOR: ÇAD’A AKSUNGUR SİHA TESLİMATI
Fransa’nın Afrika’daki etkisi azalırken, Türkiye bölge ülkeleriyle stratejik işbirliklerini güçlendirmeye devam ediyor. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), Nisan ayında Çad’a gerçekleştirdiği AKSUNGUR SİHA teslimatıyla bu alandaki etkinliğini bir kez daha ortaya koydu.
ÇAD’DA AKSUNGUR SİHA HİZMETE GİRDİ
TUSAŞ tarafından teslim edilen ilk AKSUNGUR, Çad’da düzenlenen resmi törenle tanıtıldı ve hemen ardından ilk resmi görevine başladı. Çad Silahlı Kuvvetleri tarafından büyük ilgiyle karşılanan SİHA, ülkenin güvenlik ve savunma kapasitesini önemli ölçüde artırdı.
ÇADLI MÜHENDİSLERE İHA EĞİTİMİ VERİLDİ
TUSAŞ, yalnızca teslimatla yetinmeyerek Çad’dan gelen 20 mühendise kendi tesislerinde kapsamlı İHA eğitimi verdi. Bu eğitim, Çad’ın kendi savunma teknolojilerini geliştirme yolunda önemli bir adım atmasını sağladı. Eğitim alan mühendisler, ülkelerine döndükten sonra ilk yerli hava araçlarını üretmeyi başardı.
ANKA VE HÜRKUŞ TESLİMATLARI
Türkiye’nin Çad ile savunma işbirliği, yalnızca AKSUNGUR ile sınırlı kalmadı. Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında düzenlenen törenle Çad’a 3 adet HÜRKUŞ ve 2 adet ANKA İHA teslim edildi. Teslimat öncesinde Çadlı pilotlar ve teknik ekip, TUSAŞ tarafından eğitimden geçirilerek bu ileri teknolojiye adapte olmaları sağlandı.