Ekonomide 5 yıl sonra bir ilk! Cari denge 5 ay üst üste fazla verdi

Merkez Bankası, Türkiye ekonomisine dair kritik bir veri olan cari işlemler dengesini açıkladı. Buna göre cari dengede 5 yıl sonra bir ilk yaşandı.

AĞUSTOSTA REKOR FAZLA 

Cari denge haziranda 407 milyon dolar, temmuzda 566 milyon dolar, ağustosta 4 milyar 324 milyon dolar fazla vermişti. Ağustos ayındaki fazla ise 2019’dan bu yana gerçekleşen aylık en yüksek fazla oldu.

EYLÜLDE 3 YILLIK REKOR OLMUŞTU

Eylülde ise cari dengedeki fazla 2 milyar 988 milyon dolar olmuştu. Eylül verisiyle cari denge 2021 yılı temmuz-ekim döneminden bu yana ilk kez 4 ay üst üste fazla vermişti. 

5 YIL SONRA İLK KEZ 5 AY ÜST ÜSTE FAZLA VERDİ

Ekim ayı verisinin gelmesiyle bu rekor daha da ileri taşındı. Ekimde 1 milyar 880 milyon dolar fazla veren cari denge, böylece 5 yıl sonra ilk kez 5 ay üst üste fazla vermiş oldu. 

ALTIN VE ENERJİ HARİÇ FAZLA 7.1 MİLYAR DOLAR 

Merkez Bankası verilerine göre, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 7 milyar 163 milyon dolar fazla verdi. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı ise 3 milyar 542 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Hizmetler dengesi kaynaklı net girişler 6 milyar 450 milyon dolar seviyesinde olurken, bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 5 milyar 116 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. 

Birincil gelir dengesi ve ikincil gelir dengesi kalemleri sırasıyla 1 milyar 48 milyon dolar net çıkış ve 20 milyon dolar net giriş oldu.

FİNANS HESABI

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net çıkışlar 204 milyon ABD dolar olarak kaydedildi. Portföy yatırımları 587 milyon dolar tutarında net giriş kaydetti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 642 milyon dolar net satış ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 978 milyon dolar net alış yaptığı görüldü.

İlgili:  Ekonomist Prof. Dr. Erdoğan: İstikrarlı ülkeler kategorisine girdik

Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak; bankalar, Genel Hükümet ve diğer sektörler sırasıyla 1 milyar 807 milyon dolar,  1 milyar 658 milyon dolar ve 1 milyar 622 milyon dolar net borçlanma gerçekleştirdi. 

REZERVLER 4.8 MİLYAR DOLARLIK ARTIŞ

Diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 97 milyon dolar net azalış kaydetti. 

Yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları, yabancı para cinsinden 295 milyon dolar net azalış ve Türk lirası cinsinden 1 milyar 403 milyon dolar net artış olmak üzere toplam 1 milyar 108 milyon dolar net artış kaydetti.

Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, bankalar, Genel Hükümet ve diğer sektörler sırasıyla  3 milyar 877 milyon dolar, 45 milyon dolar ve 312 milyon dolar net kullanım gerçekleştirdi.

Resmi rezervlerde bu ay 4 milyar 861 milyon dolar net artış oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir