Esad ve infaz timi hesap verecek! 200 bin ölü, 100 bin de kayıp var!

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR) Müdürü Fadl Abdülgani, Beşar Esad rejiminin savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlara karışan 6 binden fazla subayın kimlikleriyle işledikleri suçların ayrıntılarını belgelediklerini söyledi. Esad rejiminde görev alıp suça bulaşan herkesin yargılanmasının kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Abdülgani “Esad ve bütün yüksek rütbeli subaylar, Suriye’de kurulacak ulusal bir mahkemede hesap vermeli. Yeni hükûmetin ilk icraatlarından biri, bu kişileri hızlıca yargılamaya başlamak olmalı. Aksi takdirde, Esad rejiminin kurbanlarının aileleri arasında öfke büyür ve milyonlarca Suriyeli intikam almaya çalışabilir. Biz bunun yaşanmasını istemiyoruz. Amacımız, bütün suçluların adil bir şekilde yargılanması ve adaletin tecelli etmesidir” dedi.

Uluslararası kurum ve kuruluşların yeni hükûmetle iş birliği içinde çalışması gerektiğini vurgulayan Abdülgani “Ayrıca Suriye’de bağımsız, güçlü ve otoriteden bağımsız bir yargı sisteminin kurulması için mali destek sağlamalıdır” ifadesini kullandı.

100 BİN KİŞİ KAYIP

Abdülgani, ordu ve güvenlik birimlerinin savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlar konusundaki rolüne işaret ederek “Bu suçları işlerken Esad’ın yanında kim varsa yargılanmalı. Ordu ve güvenlik birimleri, bu suçları desteklemekle kalmadı, yardım etti, hatta bizzat işledi. Suriye halkına karşı işlenen bu suçların cezasız kalmaması gerekir” diye konuştu.

SNHR’nin Esad rejiminin işlediği suçlara dair kapsamlı bilgi ve belgelere sahip olduğunu belirten Abdülgani, şu bilgileri paylaştı: Sednaya ve diğer büyük hapishanelerden kurtulan mahkûmlara dair belge ve şahitler topladık. Esad’ın doğrudan emirleriyle öldürülen 200 bin sivilin listesini tutuyoruz.

İşkence altında öldürülenlerin, hapishanelerde hayatını kaybedenlerin kayıtları elimizde. Ayrıca rejimin kimyasal silah kullandığına dair çok sayıda somut delil var. Esad ile suçlara karışmış 6 bin subayın kimlikleri ve suç detayları da kayıtlarımızda bulunuyor. SNHR olarak şu ana kadar yaklaşık 30 bin kişinin serbest bırakıldığını tespit ettik ancak hâlâ 100 binden fazla kişi kayıp. Bunun yanı sıra yeni keşfedilen hapishaneler var. Kimsenin bilmediği bu yerler, rejimin suçlarının boyutunu gözler önüne seriyor.

İlgili:  İtalya’da yakıt deposunda şiddetli patlama: Ölü ve yaralılar var

UTANÇ LİSTESİ HAZIRLANMALI

Suriyelilerin dil, din ve mezhep farklılıklarını bir kenara bırakarak birlikte hareket etmeleri gerektiğinin altını çizen Abdülgani “Toplumda intikam hırsını ve çatışmayı körüklemeden barışı sağlamalıyız. Suriye’nin özgürlüğü için canlarını feda eden aktivistleri anmalıyız. Suçlular için bir utanç listesi hazırlamalıyız ancak bu şekilde demokratik ve insan haklarına saygılı bir ülke inşa edebiliriz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir