Suriyeli muhalifler tarafından 11 günde yıkılan 61 yıllık Baas rejimi İsrail’in iştahını kabarttı. Devrik lider Esad’ın kaçmasıyla İsrail, ülkeyi ateş altına aldı, Suriye genelinde 800’den fazla hava saldırısı düzenledi.
Al Jazeera’da yer alan habere göre dün Şam’a yönelik saldırıda mühimmat depoları ve hava savunma sistemleri vuruldu. Dera ve Humus kentleri de saldırıların hedefinde yer aldı.
Grafik: BBC Türkçe
REJİM ÇÖKTÜ İSRAİL HAREKETE GEÇTİ
Suriye’de 27 Kasım’da şiddetlenen çatışmaların ardından 8 Aralık’ta 61 yılık Baas rejiminin çökmesiyle eş zamanlı, İsrail ordusunun Suriye’ye saldırıları arttı. Rejim ordusundan kalan askeri altyapı ve imkanları imha etmeye başlayan İsrail ordusu, Suriye toprağı olan Golan Tepeleri’ndeki işgalini genişletti.
Golan Tepeleri civarındaki tampon bölgeye giren İsrail ordusu, işgali daha ileriye taşıyarak başkent Şam’ın 25 kilometre yakınlarına kadar sokuldu. İsrail, Suriye’ye ait Golan Tepeleri’ni 1967’den bu yana işgal altında tutuyor. İsrail ile Suriye arasında 1974’te imzalanan Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması ile tampon bölge ve silahtan arındırılmış bölgenin sınırları belirlenmişti.
KIŞ BOYUNCA KALACAKLAR
Suriye’de Beşar Esad rejiminin devrilmesini fırsat bilen İsrail, Suriye topraklarındaki varlığını kısa süre içerisinde sonlandırmayı düşünmüyor. İsrail Savunma Bakanı Katz, orduya tampon bölgede yer alan ve 7 Aralık sonrası Hermon Dağı’nda işgal edilen bölgede “kış boyunca kalınması” talimatı verdiğini bildirdi. Daha önce tampon bölgedeki işgalin “geçici” olacağını savunan Katz, “Suriye’de yaşananlar nedeniyle Hermon Dağı’nı ele geçirmemiz büyük bir güvenlik önemi taşıyor” dedi.
“HARİTA YENİDEN ÇİZİLİYOR”
Al Jazeera’da yer alan habere göre, komşu devletlere saldırmayı fikrini kendisi için normalleştiren İsrail, bu durumu “kendimizi savunmak için gerekli” iddiasında bulunarak savundu.
Al Jazeera’nin “Harita yeniden çiziliyor” başlık haberinde, Uluslararası Kriz Grubu’nun kıdemli analisti Mairav Zonszein’in, İsrail’in Suriye’ye yönelik saldırılarının “hem fırsatçılığın hem de stratejinin bir karışımı” değerlendirmesine yer verildi.