Avrupa’yı sarsan Rus casusları: Sabotaj planı adım adım devrede!

Rusya, sabotajlar ve siber saldırılarla küresel kaos oluşturma çabalarını hızlandırdı. Son olarak, Polonya’daki bir silah tesisine sızmak için harekete geçtiler. Bir casus, Paris’teki otel odasında bomba yapmaya çalışırken yaralanırken, Almanya’nın en büyük silah firması Rheinmetall’in patronuna yönelik suikast planları ortaya çıktı.

The Economist, son dönemde artan casusluk ve sabotaj faaliyetleri hakkında MI6 Başkanı Richard Moore ve MI5 Başkanı Ken McCallum ile raporlar topladı. Moore, istihbaratçıları bu tür girişimlere karşı “eski usul” yöntemlerle çalışmaya davet etti.

Economist’e konuşan MI5 Başkanı Ken McCallum ise Rus askeri istihbarat kurumu GRU’nun dünya için oluşturduğu tehdidi dile getirdi:

 “Kundaklama, sabotaj ve çok daha fazlasını giderek daha pervasız bir şekilde gerçekleştirilen tehlikeli eylemler görüyoruz. GRU, İngiltere ve Avrupa sokaklarında kargaşa oluşturmaya yönelik misyonunu sürdürüyor.”

Rusya, Ukrayna’daki savaşı dünya çapında farklı yerlerdeki saldırganlık, yıkım ve müdahaleleriyle birlikte sürdürmeye devam ediyor.

RUS SABOTAJLARINDA ARTIŞ VAR

Özellikle Avrupa’daki Rus sabotajlarında ciddi bir artış gözlemleniyor. Norveç İstihbarat Teşkilatı Başkanı Koramiral Nils Andreas Stensones, eylül ayında “Risk seviyesi değişti. Şu an Avrupa’da sabotaj eylemleri görüyoruz” şeklinde konuştu. MI6 Başkanı Sir Richard Moore ise, “Açıkçası Rus istihbarat servisleri biraz vahşileşmiş durumda” dedi.

SUİKAST PLANLARI İFŞA OLDU

Rusya’nın paralı askerleri Afrika’da Batılı hasımlarına karşı operasyonlar düzenlerken, Polonya’da Rus hackerların siyasi, askeri ve ekonomik alanlarda sabotaj yapmaya çalıştığı bildirildi.

Rus propagandacıları ise küresel çapta dezenformasyon yaymaya devam ediyor. Rus ordusunun dünya yörüngesine nükleer silah yerleştirme niyeti olduğu da raporlar arasında yer aldı.

Economist’in analizine göre son birkaç ayda sabotaj eylemlerinin artarak devam ettiği görülüyor. Nisanda Almanya, iki Alman-Rus vatandaşını Amerikan askeri tesislerine ve diğer hedeflere saldırı planladıkları şüphesiyle tutuklanmıştı. Aynı dönemde Polonya, GRU adına Ukrayna’ya silah sevkiyatı yapan birini tutuklarken, İngiltere, Londra’da Ukraynalılara ait bir lojistik firmasını kundaklamakla suçladığı kişileri gözaltına almıştı.

İlgili:  Dünya Esad'ın kaçışını konuşuyor: Demir yumruk yönetimine son

Haziranda ise Fransa, Paris’teki bir otel odasında bomba yapmaya çalışırken yaralanan bir kişiyi tutukladı. Temmuz ayında da Almanya’nın büyük silah firmalarından Rheinmetall’in patronuna yönelik bir suikast planı ortaya çıktı.

RUSYA’NIN YENİ YÖNTEMİ DEZENFORMASYON 

Rusya’nın faaliyetleri yalnızca fiziksel saldırılarla sınırlı kalmıyor. Siber alandaki faaliyetleri de önemli bir tehdit oluşturuyorlar. 

Nisan ayında, GRU ile bağlantılı hackerlar, Amerika ve Polonya’daki su tesislerinin kontrol sistemlerini manipüle etti. Eylül ayında ise Amerika, İngiltere ve Ukrayna, GRU’ya bağlı 29155. birimin siber saldırılarının ayrıntılarını yayınladı. Bu birim, geçmişte Avrupa’daki suikastler ve Sergey Skripal’e yönelik zehirleme girişimiyle tanınıyordu. Siber saldırılar, casusluktan öte, bilgi çalıp sızdırmak ve sistematik sabotaj yapmayı hedefliyor.

RUSYA’NIN HUSİLERLE ÇALIŞTIĞI İDDİA EDİLDİ

WSJ’nin iddiasına göre, GRU mensupları, Avrupa dışında da aktif. Yemen’de, Filistinlilerle dayanışma içinde görünen ve Kızıldeniz’deki gemilere saldırılar düzenleyen Husilerle işbirliği yapıyorlar.

CNN’e konuşan Amerikalı yetkililere göre, Rusya, ABD’nin Ukrayna’ya uzun menzilli füze sağlamasına tepki olarak temmuz ayında Husilere silah vermek üzereydi, ancak Suudi Arabistan’ın şiddetli itirazları sonrası geri adım attı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, yıllardır iyi ilişkiler içinde olduğu Suudi Arabistan’ın Veliaht Prensi Prens Muhammed bin Selman’la aynı safta yer alması, Rusya’nın dış politikasının ülke içindeki savaşla ne kadar etkilendiğini gösteriyor.

“OSCAR’LIK FİLM GİBİ”

ABD merkezli New York Times’a konuşan ABD Ulusal Güvenlik Uzmanı Fiona Hill, “Putin bizi her yerden vurmaya çalışıyor” dedi. Uzman Rus stratejisni Oscar ödüllü Her Şey Her Yerde Aynı Anda filmine benzetti.

Rusya, Afrika’da, özellikle Mali, Burkina Faso ve Nijer’deki askeri darbelerin ardından, Fransız ve Amerikan güçlerini kovmak için paralı askerlerini kullanıyor. Nisan ayında, Wagner Group’un halefi olan Africa Corps’a bağlı 100 danışman Nijer’e gönderildi. Amerika, bu ülkedeki son önemli üssünü kapatmak zorunda kaldı.

İlgili:  Suriye'de muhalif askerlerden vatandaşa anlamlı mesaj: Mermi yerine gül

RUSYA ABD SİYASETİNE MÜDAHALE EDİYOR

Rusya’nın ABD içindeki müdahaleleri farklı bir boyuta ulaşmış durumda. Mayıs ayında ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines, Rusya’nın “Seçimlerimize yönelik en aktif dış tehdit” olduğunu ve Çin ile İran’ı geride bıraktığını belirtti.

Haines’e göre, Rusya bu operasyonları, ABD’yi küçük düşürmek amacıyla yapıyor ve böylece kendisini büyük bir güç olarak gösteriyor. Temmuz ayında, Amerikan istihbarat kurumları, Rusya’nın belli seçmen kesimlerini hedef almaya, bölücü söylemleri teşvik etmeye ve bazı siyasetçileri karalamaya başladığını duyurmuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir