ABD’nin termosları Türkiye’den gidecek! Çinli dev Şanlıurfa’da yatırıma geldi

ÖMER TEMÜR’ÜN HABERİ – Pandemi döneminde tedarik zincirinde yaşanan kırılma ile ibre Uzak Doğu ülkelerinden Türkiye’ye döndü. Bu süreçte Avrupa ve ABD ürün tedarikinde farklı ülke arayışlarına girerken Çinli firmalar da hem Türkiye’nin teşvik avantajından yararlanmak hem de pazarlarını kaybetmemek adına Türkiye’ye yatırıma yöneldi. Otomotiv firmalarının ardından son olarak Çinli termos üreticisi de Avrupa’nın en büyük termos üreticisi Termosan Çelik’in kapısını çaldı. Termosan, ikinci yatırımını yine Şanlıurfa’da Termomug Çelik adıyla Çinliler ile ortak olarak gerçekleştirecek. 25 milyon dolar yatırım bedeliyle hayata geçirilecek fabrikadaki ürünlerin neredeyse tamamı ABD’ye ihraç edilecek.

Yaklaşık 3 yıl süren fizibilite ve yatırım sürecinin sonunda 2016 yılında Termosan Çelik’i Şanlıurfa’da kurduklarını anlatan Termomug Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, böylece hem Türkiye’ye yeni bir üretim ve ihracat kalemi kazandırdıklarını hem de çelik termos endüstrisini ilk defa Çin dışına çıkardıklarını kaydetti. Kısa bir sürede Türkiye’nin termos tüketiminin neredeyse tamamını karşılayacak kapasiteye gelmeyi başardıklarını anlatan Yılmaz, “Şu an gelinen noktada yurt içinde yıllık yaklaşık 15 milyon dolarlık bir ithalatı ikame ediyoruz. Hindistan’dan Güney Amerika’ya, Orta Doğu ve Körfez ülkelerinden Afrika ve Avrupa’ya toplam 45 ülkeye ihracat yapıyoruz. 80’den fazla markaya da ‘private label’ üretim gerçekleştiriyoruz. Cooker Termos markasıyyla Vestel, Karaca, Emsan, Schafer, English Home ve LCW gibi markalar ile Türkiye’de faaliyet gösteren tüm hava yolu şirketlerine üretim yapıyoruz. Bireysel kullanım termoslarından toplu organizasyonlara, piknik termoslarından kamp ve doğa sporlarında kullanılan termoslara kadar 300 ml’den 5 litreye kadar çeşitli ebat ve modellerde ürün yelpazemiz var” dedi. 

KAPASİTE DÖRDE KATLANACAK

Yurt içinde ve yurt dışında gördükleri ilginin ardından pandemiyle birlikte yeni bir yatırım ihtiyacı doğduğunu kaydeden Yılmaz “Bu dönemde günden güne yükselen ‘Made in Türkiye’ algısı ve alıcıların Çin harici alternatif üretici arayışı, bizi ön plana çıkardı. Bu sebeple 2022 yılında yıllık üretim kapasitemizi tam 4 katına çıkaracak ve esas olarak ihracata çalışacak olan yeni tesisimiz Termomug Çelik’i kurmak için proje çalışmalarımıza başladık. Bu sırada Çin’de hâlihazırda büyük bir kapasite ile termos üretimi yapan Zhejiyang Yongheng HouseHold yeni projemizde bizimle ortak olmak istediklerini söyledi. Özellikle Amerika pazarına hitap eden Çinli firmalar, Amerika – Çin arasında devam eden ticari çekişmelerden dolayı oradaki varlıklarını koruyabilmek için Çin dışında yatırım yapmaya yöneldiler. Biz de Çin ile rekabet ederek değil, güç birliği yaparak daha başarılı olacağımızı gördük ve teklifi kabul ettik. Şu an Termomug Çelik adı altında 25 milyon dolar yatırımla 35 bin metrekare üzerinde günlük 40 bin adet termos üretimi yapacağımız tesisimizi kuruyoruz. Endüstri 4.0’a uygun şekilde inşa edilen fabrikada 2025 yılı mayıs ayında üretime başlamayı planlıyoruz” diye konuştu.

İlgili:  Yabancıların rotası Türkiye oldu! 2025 yılında dev yatırımlar gelecek

STANLEY İLE GÖRÜŞMELER BAŞLADI

İhracatın cironun yüzde 25’i olduğunu yeni yatırımla bu oranı 2 yıl içinde yüzde 60’ın üzerine çıkaracaklarını kaydeden Yılmaz, “Amerika, Avrupa ve Asya-Pasifik bölgelerinde Çin dışı alternatif arayışındaki mega müşterileri hedefliyoruz. Özellikle Amerika, 1,5 milyar dolarlık termos pazarı ile dünyanın en büyük alıcısı. Dünya çapında ünlü olan termos markaları da Amerika merkezli. Bununla birlikte dev kahve zincirleri ve perakende zincirleri var. Stanley, Yeti gibi termos markaları ile şu an somut görüşmeler hâlindeyiz. Hedefimiz gelecekte kendi global markamızı oluşturmak” dedi.

TAYVAN VE VİETNAM YERİNE TÜRKİYE’Yİ TERCİH ETTİ

 Çin’de yaklaşık 20 yıldır termos üretimi yaptıklarını ve dünyadaki önemli kahve zincirleri ve markalarla çalıştıklarını söyleyen Zhejiyang Yongheng HouseHold’un Yönetim Kurulu Başkanı Zhou Yichao; daha önce yatırım için Tayvan ve Vietnam’a da baktıklarını ancak, Türkiye’yi tercih ettiklerini ve bu yeni yatırımdan dolayı büyük bir heyecan duyduklarını ifade etti. Termosan’ın Çin dışındaki bir numaralı üretici olduğunu ve Termomug’daki günlük 40 bin kapasite ile birlikte yeni pazarlara ulaşacaklarını kaydeden Yichao, Türkiye’nin konumu, lojistik, maliyet ve gümrük avantajlarının da yatırım kararlarında etkili olduğunu belirtti. 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir