Gürcistan’da parlamento seçimleri sonrası başlayan siyasi kriz, Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili’nin hükümete yönelik sert açıklamalarıyla yeni bir boyut kazandı.
Zurabişvili, muhalefetle uzlaşmaya yanaşmayan iktidardaki Gürcü Rüyası partisini açıkça tehdit ederek, ülkeyi yeni bir seçime götürmek için rejimi devirebileceklerini söyledi.
“GAYRİ MEŞRU BİR YÖNETİMİ KABUL ETMEYECEĞİM”
Cumhurbaşkanı Zurabişvili, yayımladığı video mesajında, hükümetin diyalog ve uzlaşmaya yanaşmaması durumunda başka bir seçenek kalmadığını ifade etti:
“Bu rejimi devirerek seçimlere gideceğiz. Artık uzlaşmazlıkları çözmek için tüm yasal yolları denedik ancak sonuç alamadık.”
Zurabişvili, Anayasa Mahkemesi’nin, 26 Ekim’de yapılan parlamento seçimlerini iptal etmeyi reddetmesinin ülkede yeni bir “anayasal kriz” getirdiğini vurguladı. Bu durumun Gürcistan halkını bir çıkmaza sürüklediğini belirten Cumhurbaşkanı, hükümetin meşruiyetini sorgulamaya devam ediyor.
MUHALEFETTEN HÜKÜMETE PROTESTO ÇAĞRISI
Seçim sonuçlarını tanımayan muhalefet, 26 Ekim’den bu yana düzenlediği protestolarla halkı sokağa çağırıyor. Gürcistan tarihinde ilk kez bir cumhurbaşkanının halk oylaması yerine parlamentoda seçilmesi, muhalefetin eleştirilerinin odağında. İktidardaki Gürcü Rüyası partisinin adayı Mihail Kavelaşvili, 300 kişilik heyetten aldığı 224 oyla cumhurbaşkanı seçilmişti. Ancak bu seçim, muhalefet tarafından gayri meşru ilan edildi.
Zurabişvili ise, “Gayri meşru bir parlamentoda yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini kabul etmiyorum. Bu ülkede tek meşru lider benim” diyerek görevde kalacağını duyurdu.
NELER OLDU?
Avrupa Birliği, ABD, Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili ve muhalefet, Gürcü Hayali Partisi’nin kazandığı parlamento seçimlerini tanımadıklarını açıklamıştı.
Gürcistan’da siyasi gerilim, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından daha da tırmanırken, muhalefetin erken seçim talebi karşılık bulmadı. Yeni Cumhurbaşkanı Kavelaşvili’nin yemin töreninin 29 Aralık’ta yapılması planlanıyor.