HABER MERKEZİ / ANKARA – TBMM Genel Kurulu, bütün partilerin ortak kararı ile 28 Ocak’a kadar tatile girdi. En düşük emekli aylığının artırılmasını öngören kanun teklifinin görüşmeleri de şubat ayına kaldı.
Meclis Genel Kurulu, dün sabaha kadar çalışarak Adalet Akademisi kurulmasıyla ilgili kanun teklifinin ilk 10 maddesini kabul etti. Daha sonra bütün partilerin imzasıyla hazırlanan Danışma Kurulu önerisi oylandı ve kabul edildi. Buna göre, TBMM Genel Kurulu 28 Ocak gününe kadar çalışmalarına ara verdi. Plan ve Bütçe Komisyonunda önceki gün kabul edilen en düşük emekli aylığı düzenlemesinin yasalaştırılması da en erken şubat ayı başında gerçekleşmiş olacak. Teklif, en düşük emekli aylığının 12 bin 500 liradan 14 bin 469 liraya yükseltilmesi ve işverene verilen asgari ücret desteğinin 700 liradan bin liraya çıkarılmasını içeriyor. Kanun çıkmadığı için 3,9 milyon emekli ocak ayında yine 12 bin 500 lira maaş alacak. Teklif kanunlaştıktan sonra emeklilere fark ödemesi yapılacak.
“MUTLAK SURETTE EMEKLİLER SEYYANEN BİR ZAM BEKLEMEKTE”
Türkiye Emekliler Derneği Başkanı Kâzım Ergün, teklifin komisyondaki görüşmeleri sırasında emeklilik sistemi ile ilgili eleştirilerini dile getirdi. Ergün “Emeklilik sistemi değiştiği için şu anda toplumun büyük bir bölümü asgari ücretle çalışıyor. Bundan dolayı da eskiden 25 yıl çalışmış bir insan yüzde 75’le emekli olurken şimdi yüzde 30-35’lere düşmüş olacak ve ‘kök maaş’ denilen bir şey ortaya çıkıyor. Bir de inandırıcılığını yitirmiş, Türkiye İstatistik Kurumu devam ettiği müddetçe emekliler, işçiler, memurlar, her kesim sıkıntı yaşar. 2024 yılındaki o zamları şimdi arıyoruz. Mutlak surette emekliler seyyanen bir zam beklemekte” dedi.
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı da “Sigorta sisteminin ana ruhu nedir? Ne kadar prim o kadar maaş. Ama şu anda maalesef çok düşük prim ödeyen, sigortalılık süresi az olup emekli olan ile sigortalılık süresi çok olan ve çok prim ödeyen aynı maaşı alır hâle geldi, bunun düzelmesi lazım” diye konuştu.