Operatörlerin hazırlığı tamam! 5G ile teknoloji üssü olacağız

Türkiye, iletişim hizmetlerinde son 20 yılda önemli ivme yakalarken, bu yıl ihalesi yapılıp 2026’da kullanıma sunulması planlanan 5G ile yeni bir döneme girilecek. 1991’de araç telefonları aracılığıyla 1G teknolojisiyle tanışan Türkiye’de, internet kullanımı 1993’te, cep telefonuyla görüşme, veri aktarımı ve SMS gönderimine imkân sağlayan 2G teknolojisi de 1994’te kullanılmaya başlandı. Sesin yanında datanın da önem kazanmasıyla 2009 itibarıyla 3G’ye geçen Türkiye, 1 Nisan 2016’da mobil cihazlarda internet hızını 10 kat artıran 4,5G teknolojisi sayesinde yeni imkânlara kavuştu. Türkiye ile birlikte dünyanın bu dönemde kullanmaya başladığı her yere kesintisiz iletişim sağlamak için geliştirilen bu teknolojide hız ön plana çıkarken farklı hizmetler de önem kazandı.

BİRÇOK SEKTÖRÜ DÖNÜŞTÜRECEK

Turkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç, dünya GSM Birliğine göre bu yıl 2 milyar olan 5G bağlantı sayısının, 2030’da 5,5 milyara ulaşacağını aktararak, “Beşinci nesil kablosuz ağ altyapısı olan 5G teknolojisi, yakın gelecekte eğitimden sağlığa, oyun endüstrisinden sanayiye kadar birçok sektörde önemli dönüşümler sağlayacak. 5G’nin sunacağı yüksek hızlar, kapasite ve verimlilik, ülkemizin teknoloji ekosistemine de katkılar sunacak” dedi.

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal da şirket olarak 5G’yi yalnızca teknoloji geçişi değil, Türkiye’nin dijital dönüşümüne liderlik etme misyonlarının önemli aşaması olarak gördüklerine işaret ederek, “5G’ye en hazır operatörüz. Ülkemizi, mobil şebekelerde son teknolojiyi kullanan, kullanmakla da kalmayıp yerli 5G teknolojileri üreten ve bunları küresel pazarda kullandıran bir teknoloji üssüne dönüştürmeyi hedefliyoruz” diye konuştu. 

Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy da 5G’nin, kullanıcı deneyimi açısından 4,5G’ye göre daha güçlü ve etkin alternatifler sunan bir teknoloji olduğuna dikkati çekti. Daha yüksek bant genişlikleri kullanarak veri akışı için daha geniş alan açan 5G ile operatörlerin daha verimli olan yeni teknolojilere yatırım yapacağını vurgulayan Aksoy, şöyle konuştu: Yerlilik yükümlülüğünün üreticileri teşvik edecek bir mekanizmaya dönüştürülmesi yerli yatırımları artıracak.

İlgili:  35 yıl sonra görülen hastalık endişe oluşturdu, ithalata yasak geldi! "Bunun birçok mali sonucu olur"

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir