ABD’li diplomat uyardı: Türkiye’nin güvenlik endişelerini dikkate alın!

ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi ve Suriye ekibinin kıdemli bürokratı James Jeffrey, TRT Haber muhabiri Tuna Şanlı’ya yaptığı açıklamalarda, asıl kahramanın Türkiye ve Suriye halkı olduğunu belirtti.

Türkiye’nin Suriye’deki kilit rolüne dikkat çekerek James Jeffrey, Türkiye’nin 3 milyondan fazla mülteciyi kabul ettiğini hatırlattı.

“TÜRKİYE’NİN MEŞRU GÜVENLİK KAYGILAR VAR”

Jeffrey, Türkiye’nin Suriye sınırında büyük güvenlik kaygıları taşıdığını ve bu kaygıların, Suriye’yi yönetecek herkesin göz önünde bulundurması gereken bir konu olduğunu açıkladı:

 “Türkiye’nin güvenlik kaygıları dikkate alınmalı. YPG, devlet içinde devlet olarak kalamaz. Bu Ankara için ciddi bir sorun.”

TRUMP DÖNEMİ TÜRKİYE ABD İLİŞKİLERİ NASIL OLACAK?

Emekli Büyükelçi, Suriye’nin kuzeydoğusunda ateşkes sağlanması ve terör örgütü SDG’nin sınırdan çekilmesi için Türkiye ile ABD’nin birlikte çalıştığını iddia etti.

İkinci Trump döneminde Suriye  statükosunun devam edeceğini açıklayan Jeffrey, “Ankara ile Washington arasında birçok alanda olağanüstü bir iş birliği var. Trump yönetiminin bu ilişkiyi daha da yakınlaştıracağını düşünüyorum. Tekrar söylüyorum Trump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı hayranlığı var.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı: PKK/YPG Konusunda Türkiye ile Görüşmelerimiz Devam Ediyor

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile yürütülen görüşmelerdeki en büyük başlıklardan birinin, Suriye’de PKK/YPG terör örgütüyle ilgili olduğuna dikkat çekti. Bakanlık, bu konunun oldukça hassas ve zor bir mesele olduğunu belirterek, sürecin dikkatle ele alındığını vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın toplantısında, PKK/YPG ile ilgili sorulara cevap verdi. Miller, ABD’nin Suriye’de SDG adı altında faaliyet gösteren PKK/YPG’ye desteğinin, Türkiye ile arasında önemli bir anlaşmazlık konusu olduğunu kabul etti. Miller, Suriye’deki geçiş sürecinin hassasiyetine atıfta bulunarak, bu konunun nasıl ilerleyeceğine dair görüşmelerin sürdüğünü ifade etti.

Miller, “Bu konu, Türk muhataplarımızla üzerinde çalışmaya devam ettiğimiz son derece hassas ve oldukça zor bir mesele. Bu başlık, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Türk yetkililer arasındaki görüşmelerin önemli bir kısmını oluşturdu.” dedi.

İlgili:  ABD Esad sonrası ilk hedefini açıkladı: Suriye politikası ne olacak?

Türkiye’nin PKK ile mücadelesinin Suriye’deki PKK/YPG’yi de kapsadığına ilişkin soruya ise Miller, Türkiye’nin, ABD’nin de terör örgütü olarak tanıdığı PKK’ya karşı meşru bir mücadele verme hakkına sahip olduğunu belirtti. Ancak PKK/YPG meselesiyle ilgili daha fazla detay vermekten kaçındı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir