American Airlines uçağında Yahudi zorbalığı! Karbuz rozeti takan mürettebatı teröre destek vermekle suçladı

4 Ocak’ta American Airlines’in bir uçuşunda Yahudi bir yolcu, uçuş görevlisinin taktığı Filistin’i temsil eden karpuz rozeti sebebiyle görevliyi antisemitizmle suçladı.

Yolcu, mürettebatın rozeti takarak teröre destek verdiğini iddia etti ve ‘Karpuz rozetinizle teröre destek veriyorsunuz’ dedi. 

O görüntüler, TRT World sosyal medya hesabından paylaşıldı. 

ANTİSEMİTİZM NEDİR?

Antisemitizm, Yahudi halkına karşı önyargı ya da nefret bağlamında şekillenmiş bir anlayıştır.

KARPUZ NASIL FİLİSTİNLİLİĞİN SEMBOLÜ OLDU?

Karpuzun Filistin sembolü olarak kullanımı yeni bir şey değil. İlk olarak 1967’deki Altı Gün Savaşı’ndan sonra ortaya çıktı. Bu savaşın ardından İsrail, Batı Şeria ve Gazze’nin kontrolünü ele geçirdi ve Doğu Kudüs’ü ilhak etti. O dönemde İsrail hükümeti, Gazze ve Batı Şeria’da Filistin bayrağının kamuya açık alanlarda sergilenmesini suç saydı.

Bu yasağı aşmak için Filistinliler, kesildiğinde kırmızı, siyah, beyaz ve yeşil renklerini taşıyan karpuzu kullanmaya başladılar. Bu renkler, Filistin bayrağının ulusal renkleridir.

İsrail hükümeti yalnızca bayrağa değil, bu renklere de baskı uyguladı. Sanatçı Sliman Mansour, 2021’de The National’a verdiği röportajda, 1980’de Ramallah’taki 79 Galerisi’nde kendi eserleri ve Nabil Anani ile Issam Badrl’ın eserlerinin sergilendiği bir serginin İsrailli yetkililer tarafından kapatıldığını anlattı.

Mansour, “Bize Filistin bayrağını resmetmenin yasak olduğunu, ayrıca renklerin de yasak olduğunu söylediler. Bunun üzerine Issam, ‘Kırmızı, yeşil, siyah ve beyaz bir çiçek yaparsam ne olacak?’ diye sordu. Görevli öfkeyle, ‘O da el konulacak. Hatta bir karpuz bile resmetseniz, ona da el konulacak,’ dedi” şeklinde konuştu.

İsrail, 1993’te Oslo Anlaşmaları kapsamında Filistin bayrağına yönelik yasağı kaldırdı.

Bu anlaşmalar, İsrail ve Filistin Kurtuluş Örgütü’nün karşılıklı olarak birbirini tanımasını içeriyor ve onlarca yıllık İsrail-Filistin çatışmasını çözmeyi amaçlayan ilk resmi anlaşmalar olarak kabul ediliyordu. Bayrak, Gazze ve Batı Şeria’yı yönetecek olan Filistin Yönetimi’ni temsil eden bir sembol olarak kabul edildi.

İlgili:  ABD'den İran ve Rusya bağlantılı gruplara yaptırım kararı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir