CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ’UN HABERİ – Doğrudan yaklaşık 7 milyon asgari ücretliyi ve dolaylı olarak toplumun tamamını yakından ilgilendiren asgari ücretin belirlenmesi için görüşmeler sürüyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 1 Ocak 2025’ten itibaren geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için dün bir defa daha Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında bir araya geldi. Yapılan üçüncü toplantıdan da bir rakam çıkmadı. Üçüncü toplantıda da sonuç çıkmayınca TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, işçilerin talep ettikleri rakamı açıkladı. Atalay, asgari ücrette yüzde 45 enflasyon farkı ve yüzde 20 refah payı ile bekledikleri toplam ücretin 29 bin 583 lira olduğunu duyurdu. Asgari Ücret Tespit Komisyonunda yer alan işçilerin karar aldığını anlatan Atalay, işçilerden aldığı imzalı zarfı açarak “Asgari ücretli işçiler olarak, Asgari Ücret Tespit Komisyonuna önerimiz, asgari ücrete yüzde 45 enflasyon oranı üzerine refah payı eklenerek zam yapılması, yüzde 20 refah payı eklenmesi durumunda asgari ücretin 29 bin 583 lira olmasıdır. Enflasyon üzerine refah payı eklenmeden yapılacak zam, yaşanabilir olmayacaktır” kararını okudu.
“KABUL ETMEZLERSE İMZA ATMAYIZ”
Atalay “Rakam bu. Bu rakamı verirlerse imza atarız, vermezlerse imza atmayız. Orada olmayız. Görüşünü açıklaması gerekenler açıklamadı. Biz de mecbur kaldık, açıklıyoruz” açıklamasını da yaptı. Atalay, asgari ücretin şu an ‘belirleme ücreti’ değil, ‘geçim ücreti’ hâline geldiğini ifade etti. Atalay “Ülkedeki kira ve doğalgaz artışı, pazardaki sebze-meyve fiyatı, eğitim giderleri, geçim şartları ortada. Bir sene evvel asgari ücret belirlendiği zaman 17 bin lira alım gücü vardı, şu anda alım gücü 11 bin lira civarında” dedi.
KOMİSYON ÜYESİ ÖZSEVEN: BU ÜCRETİN ALTINDA HAYAT ÇOK ZORLAŞIR
Asgari Ücret Tespit Komisyonunda yer alan dört işçiden biri olan basın mensubu Sezer Özseven, açıklanan bu ücretin altında hayat şartlarının çok zorlaşacağını söyledi. Özseven “Üç haftadır komisyonda masada rakamların olmasını bekliyoruz ama masada kurabiyeler, sular, çay bardakları var. Bir türlü masaya rakam gelmedi. Türkiye’deki 9-10 milyon vatandaşın yaşanabilir bir ücretle çalışmasını istiyoruz. Bu ücret, bizim en düşük belirleme ücretimizdir. Bu ücretin altında, hayat şartları çok zorlaşacaktır” diye konuştu.
DÖRDÜNCÜ TOPLANTININ GÜNÜ DAHA SONRA NETLEŞECEK
Öte yandan, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun dördüncü toplantısının tarihi de henüz netleşmedi. Toplantı gün ve saatinin önümüzdeki günlerde taraflara bildirileceği ifade edildi. Dördüncü toplantının da muhtemelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında yapılacağı belirtildi. Asgari ücret, hâlihazırda brüt 20 bin 2 lira olarak uygulanıyor. Bu tutardan yüzde 14 oranında (2 bin 800 lira) SGK primi ve yüzde 1 oranında (200 lira) İşsizlik Sigortası primi olmak üzere toplam 3 bin liralık kesinti yapılıyor. Böylece net asgari ücret, 17 bin 2 lira olarak ödeniyor.
GERÇEKLEŞEN ENFLASYONUN HİÇBİR SONUÇ GETİRMEYECEĞİNİ SÖYLEDİK
TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar ise üçüncü toplantıda da hiçbir rakamın gündeme gelmediğini ifade etti. Ağar “Görüşlerimizi, geçim şartlarını sunduk. Gerçekleşen enflasyondan bahsettik. Gerçekleşen enflasyonun hiçbir sonuç getirmeyeceğini söyledik” açıklamasını yaptı.