Yunan gazetesi Pentapostagma,Türkiye’nin son 20 yılda kıtada gerçekleştirdiği diplomatik, ekonomik ve askerî hamleleri ele aldı.
Analizde, Türkiye’nin küresel ölçekteki stratejik adımları “yeni bir Türk İmparatorluğu”nun yükselişi olarak yorumlanırken, bu hamlelerin Yunanistan ve Avrupa için önemli bir sınav olacağı öne sürüldü.
“TÜRKİYE BATI’NIN YERİNİ DOLDURUYOR”
Gazeteye konuşan Yunan güvenlik kaynakları, Sovyetler Birliği’nin çöküşü ve ABD’nin dünya sahnesindeki etkisinin azalmasıyla oluşan güç boşluğunu Türkiye’nin başarılı bir şekilde doldurduğu ifade etti.
Türkiye’nin bu süreçte “modern bir Bizans dış politikası” yaklaşımını benimsediği iddia edilirken, Batı dünyasının bölgesel dengeleri kurmakta yetersiz kaldığına vurgu yapıldı.
Gazetede, “Doğa boşlukları kabul etmez. Türkiye, Batı dünyasının aksine, diplomasisinde adeta bir satranç ustası gibi hareket ediyor. Asya’nın derinliklerinden Orta Afrika’ya, muhtemelen Atlantik’e, Kafkasya’dan Hint Okyanusu’na ve Somali kıyılarına uzanan geniş bir coğrafyada, Türkiye’nin artık yeni bir imparatorluğun temellerini attığını uzun zamandır dile getiriyoruz.” ifadelerine yer verildi.
ÇÖKÜŞ DÖNEMİ YAKIN MI?
Miçotakis yönetimini eleştiren Yunan yetkililer Türkiye hamleleri karşısında yetersiz kaldıklarını belirtti. Özellikle Suriye’nin devrik lideri Beşar Esad’ın ülkeden kaçışıyla birlikte, bölgede oluşan güç boşluğundan Türkiye’nin yararlanacağı vurgulandı.
Uzmanlar, Yunanistan’ın bölgesel denkleme etkin bir şekilde müdahil olabilmesi için diplomatik ve askeri stratejilerini gözden geçirmesinin zorunlu olduğunu belirtti.