Bangladeş’in Türk tankı tercihi Hindistan’ı tedirgin etti!

Bangladeş, zırhlı birliklerini modernize etmek ve savunma kapasitesini güçlendirmek amacıyla Türk yapımı TULPAR hafif tanklarını envanterine katmayı planlarken, Hindistan’ın rahatsız olduğu iddia edildi.

Hindistan merkezli Economic Times, Bangladeş’in Otokar tarafından üretilen Tulpar tanklarını satın alma girişiminin Hindistan’da endişelere yol açtığını ve bu durumun iki ülke arasındaki ilişkileri daha da karmaşık hale getirebileceğini belirtti.

BANGLADEŞ-TÜRKİYE YAKINLAŞMASI

Bangladeş’in stratejik önemi, Bengal Körfezi’ndeki konumuyla hem ticari hem de askeri açıdan dikkat çekiyor. Ancak Bangladeş’in Türk tanklarına olan ilgilisinin, özellikle Hindistan’ın bölgede Çin ve Pakistan’a karşı güç dengesini koruma çabalarını zora sokabileceği iddia edildi.

Temmuz 2024’te yaşanan siyasi gelişmeler sonrası Bangladeş’in Hindistan ile ilişkilerinde gerilim yaşandığına dikkat çekilen analizde, ülkenin bu yeni dönemde Pakistan ve Türkiye ile yakınlaşmaya başladığı ifade ediliyor. Bangladeş’teki siyasi protestoların ardından Başbakan Şeyh Hasina’nın Hindistan’a kaçması, iki ülke arasındaki ilişkilerin zedelenmesine neden olmuştu.

HİNDİSTAN’IN BENGAL KÖRFEZİ’NDEKİ ÇIKARLARI NE?

Bengal Körfezi, Hindistan için sadece ticari bir rota değil, aynı zamanda enerji güvenliği ve stratejik hakimiyet açısından da büyük bir öneme sahip. Bölgedeki doğal gaz ve hidrokarbon kaynaklarının güvenliğini sağlamak ve Çin’in artan etkisini dengelemek için Hindistan, Bengal Denizi’nde güçlü bir askeri varlık bulunduruyor.

Hindistan’ın, Türkiye’nin Bangladeş’e Otokar yapımı TULPAR tanklarını satma girişimini endişeyle takip ettiği belirtiliyor. Hindistan son gelişmeleri iddialara göre doğrudan bir tehdit olarak algılıyor.

TÜRKİYE İLE HİNDİSTAN ARASINDA YENİ BİR DÖNEM Mİ?

Economic Times, Hindistan’ın bu gelişmeler karşısında Türkiye’ye yönelik iki farklı strateji izleyebileceğini öne sürüyor: Ankara ile işbirliği yollarını aramak ya da ilişkilerde gerilimi tırmandırmak. Hindistan’ın geçmişte Azerbaycan-Ermenistan savaşı sırasında Ermenistan’a silah desteği verdiğini hatırlatan analiz, iki ülke arasındaki stratejik farklılıkların altını çiziyor.

İlgili:  Fransız basını Erdoğan’ın zaferini konuşuyor: Erdoğan altın döneminde

MİLLİ İMKANLARLA GELİŞTİRİLEN TULPAR 

İlk kez IDEF 2015 fuarında tanıtılan ve farklı varyantlara sahip olan TULPAR, 4-8 Şubat tarihlerinde Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenen World Defense Show’da da sergilenmişti. Bu fuarda, TULPAR’a İtalyan Leonardo firması tarafından geliştirilen HITFACT II kule sisteminin entegre edilerek yeni bir çözüm sunulduğu görüldü.

HITFACT II Kule Sistemi

Leonardo tarafından geliştirilen bu kule sistemi, daha önce İtalya ve Brezilya’nın ortaklaşa yürüttüğü 8×8 Centauro II zırhlı araç programında da kullanılmıştı. HITFACT II, 120 mm veya 105 mm’lik bir ana topla donatılabilirken, eş eksenli bir makineli tüfek taşıma kapasitesine de sahip. Başlangıçta Zırhlı Muharebe Aracı (ZMA) olarak geliştirilen TULPAR, bu sistemin entegrasyonu ile hafif tank sınıfında yeni özellikler kazandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir