Beyaz eşyayı Çin çarptı! Vergi maliyete bindi, Türkler Avrupa’da pazar kaybetti

ÖMER TEMÜR İSTANBUL – Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Gökhan Sığın Türkiye beyaz eşya sanayinin 32 milyon adetlik üretim ve yüzde 7’lik üretim hacmi ile Avrupa’da birinci, dünyada ise Çin’in ardından ikinci sırada yer aldığını belirterek “Üretimin 22,5 milyon adetlik kısmı yurt dışına ihraç ediliyor. Yaklaşık 10 milyon adetlik kısmını da iç piyasaya satılıyor. İhracat 2014-2019 yılları arasında yüzde 30 büyürken, 2019-2024 yılları arasında sadece yüzde 2 büyüdü. 2024 yılında ise bir önceki yıla göre yüzde 3 küçüldü. Şu ana kadar ihracat pazarlarında 3,3 milyon adet, üretimde ise bir milyon adet kaybımız var. Eğer geçen yıl iç pazarda yüzde 7 artış olmasaydı kaybımız daha da büyük olacaktı” ifadelerini kullandı. 

REKABETİ KAYBEDİYORUZ

Çin’in Türkiye pazarından pay almaya başladığını dile getiren Sığın “Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı Avrupa ve İngiltere. Avrupa’nın Çin’den ithalatı yüzde 19, İngiltere’nin ithalatı yüzde 8,8 arttı. Avrupa’nın bizden ithalatı ise yüzde 1,2 azaldı. Maalesef artan maliyetlerle rekabet gücümüzü kaybediyoruz” dedi. TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yavuz da beyaz eşya girdi maliyetlerinin yüzde 17’sinin yassı çelik ürünlerinden oluştuğuna dikkat çekerek “Sıcak haddelenmiş yassı çelik ürünlere yönelik anti damping soruşturması ile başlayan paslanmaz çelik ve son olarak galvanizli ve boyalı saca sirayet eden soruşturmalar bu ürünlerin piyasa fiyatlarını daha da yukarı çekerek sektörel maliyetler üzerine ciddi bir yük oluşturmuştur. Soruşturma konusu ürünlerin bazılarının yerli üretim dalı tarafından üretilen ürünler tarafından ikame edilemeyeceğini de belirtmek isteriz. Zira istenen kalite ve ebatlardaki ürünlerin yüzde 70’i yurt dışından temin ediliyor. Rekabetçiliğin korunabilmesi için girdi maliyetlerinin makul seviyelerde tutulmasının hayati önem taşıyor. Aksi takdirde hem iç pazarda hem de ihracat pazarlarında rekabet gücünün zayıflayacağı için üretim ve istihdamın risk altına girer” diye konuştu. Sektör temsilcileri 2025 yılında 2024 yılı benzer bir tablo beklediklerini dile getirdi. 

İlgili:  Türkiye'den Fransa'ya gönderilmişti! Zehirli madde tespit edildi, iade ediliyor

ARALIKTA YAZ AYINDA GİBİ SATIŞ YAPTIK 

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Semir Kuseyri,  hareketli bir yılı geride bıraktıklarını belirterek “Özellikle son üç ay çok hareketliydi. Aralık ayı yaz sezonu gibi geçti. Tüketiciler yeni yılda fiyatlar daha artacak diye alıma geçti” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir