Beynimizi dinliyorlar! CES’te teknoloji şovu

ÖMER TEMÜR – Dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı CES, Las Vegas’ta birbirinden ilginç teknolojilere ev sahipliği yapıyor. Fuarda, beyin dalgalarını okuyan cihazdan ışıklı maskelere, uyumaya yardımcı olan yüzükten çorbanın tuzuna bakan kaşığa kadar en yeni teknolojiler sergilendi. İşte CES’te öne çıkan teknolojiler…

IŞIKLI YÜZ MASKESİ

 Shark, CES 2025’te tanıttığı yeni CryoGlow maskesiyle cilt sağlığı için çığır açan bir çözüm sunmayı hedefliyor. 
Uzaktan kumanda edilebilen CryoGlow maskesi, 160 adet LED ışığı sayesinde kırmızı, mavi ve kızılötesi ışık kombinasyonları sunarak cilt temizliği, yaşlanma karşıtı etki ve akne tedavisi gibi birçok ihtiyaca cevap veriyor. Yanak kısmındaki soğuk metalik plakalar ise “InstaChill” teknolojisiyle cildi serinletiyor ve rahatlatıcı bir deneyim sunuyor.

KULAK TEMİZLEYEN KULAKLIK

 Doktorların işi artık çok daha kolay. BeBird isimli şirketin EarSight Flow adlı kulaklığı içerisinde yer alan kamera ve sensörler kulağın içini görmenizi sağlıyor. Kulağınıza özel bir solüsyon püskürten kulaklık kamera üzerinden tüm işlemin telefondan takip edilebilmesine imkân sağlıyor.

ANINDA TÜRKÇEYE ÇEVİRECEK

 VideoLAN, VLC Player’a yapay zekâ destekli yeni özellikler entegre edeceğini duyurarak CES 2025’te önemli açıklamalarda bulundu. Yeni özellik, kullanıcıların, internet bağlantısı veya bulut tabanlı servislere ihtiyaç duymadan, gerçek zamanlı olarak altyazı oluşturmasına ve çevirmesine imkân tanıyacak.

YEMEĞİN TUZUNA BAKAN KAŞIK

 Akıllı kaşıkla ‘yemek tuzsuz olmuş’ sözü tarihe karışıyor. Japon içecek şirketi Kirin Holdings tarafından geliştirilen elektrikli kaşığın tek görevi yemeğin tuzuna bakmak. Kaşık düşük seviyede elektrik akımı kullanarak yiyeceklerdeki sodyum iyon moleküllerini yoğunlaştırarak düşük sodyumlu yiyeceklerin daha tuzlu tat vermesini sağlıyor.

NEREDEYSE İNSAN GİBİ!

 Realbotix’in robotu Melody, insana benzer yüz detayları ve iç yapısıyla gerçeklik sınırlarını zorluyor. İlk bakışta, bir filmden çıkmış cyborg’u andıran robot, gerçekçi yüz detaylarıyla dikkat çekiyor. Kullanıcılar, Melody’nin yüzünü çıkarıp farklı bir yüz veya saç stiliyle değiştirebiliyor, yani robot kişiselleştirilebiliyor. Robotun iç yapısı da bir o kadar etkileyici. Melody’nin iskelet yapısı gerçekçi bir şekilde tasarlanmış, hatta gözbebekleri, dişleri ve diş etleri bile gerçekçi bir görünüme sahip.

İlgili:  Bakan Uraloğlu "Çok net söylüyorum.." diyerek açıkladı! Türkiye'nin 4.5G hızı Güney Kore'den daha hızlı

BİLGİSAYARLAR KATLANIYOR

 Lenovo, CES 2025’te yeni nesil dizüstü bilgisayarlarını tanıttı. Lenovo’nun ThinkBook Plus Gen 6 olarak adlandırılan modeli, 14 inçlik standart ekranını katlanabilir bir yapı sayesinde 16,7 inçe kadar genişletebiliyor.  Cihazın satışa çıkış tarihi olarak Haziran 2025 olarak belirtildi.

İĞNE YAPARKEN ACIMAYACAK

 Hollandalı FlowBeams iğne korkusunu sonsuza dek bitirecek bir buluşa imza attı. BoldJet isimli bu cihaz, acı olmadan cildinizin dış tabakasına nüfuz ediyor ve fark edilmeyecek kadar küçük sıvılar püskürtüyor. İlk etapta kozmetik sektörünü hedefleyen şirket, ilerleyen tarihlerde sağlık sektöründe de faaliyet göstermek istiyor.

NİNNİ GİBİ SES ÇIKARIYOR

 Güney Kore merkezli dijital sağlık girişimi Viv Health tarafından geliştirilen Viv Ring, kullanıcılarına yalnızca biyometrik ölçümler sunmakla kalmıyor, aynı zamanda kişiselleştirilmiş bir uyku deneyimi vadediyor. Akıllı yüzük; kalp atış hızı, stres seviyesi, kandaki oksijen miktarı, aktivite ve uyku takibi gibi standart özelliklerin yanı sıra, biyometrik verilerinizden yola çıkarak yapay zekâ destekli uyku sesleri üretiyor.

BEYNİ DİNLİYORLAR

Amerikalı girişim Omi tarafından geliştirilen yapay zekâ asistanı, insan beynini okuyabiliyor. Kolye büyüklüğündeki bu cihaz yapay zekâ ile beyin-makine arayüzünün ortasında yer alıyor. Şakak bölgesine yerleştirilen cihaz üzerindeki mikron sayesinde soru sorulduğunda cevabı bağlı olduğu telefona gönderiyor. Cihazın en ilginç özelliği ise kullanıcısının beyin dalgalarını izleyerek kalabalık bir ortamda sahibiyle mi yoksa başka biriyle mi konuştuğunu anlaması. Cihazın gelecekte insan düşüncelerini şirketlere açabileceği belirtiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir