Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed’in sahabesi ve ilk müezzini Bilal-i Habeşi’nin türbesi, Suriye’nin başkenti Şam’da yer alıyor.
Ehl-i beyt mezarı olarak bilinen Babü’s Sağir Mezarlığı’nda bulunuyor. Osmanlı döneminde yapılan türbe, Suriye’de yaşanan iç karışıklık nedeniyle 13 yıldır Şam’da bulunan Müslümanlar dışında ziyaret edilemedi.
Esad rejiminin 8 Aralık’ta devrilmesinin ardından Türk gazeteciler ilk defa Bilal-i Habeşi’nin türbesini ziyaret etti.
Zulümden kurtulan şehirde Bilal-i Habeşi’nin türbesi artık ziyaretçilerini bekliyor.
BİLAL-İ HABEŞİ KİMDİR?
Bilal-i Habeşi İslam tarihindeki ilk Müslüman olan şahsiyetlerden biridir. Kölelerden ilk Müslüman olan kişi olarak da bilinir.
Müezzinlerin piri, önderi olarak namazlarda kendisine dua edilen Bilal-i Habeşi Peygamber Efendimizin 4 müezzininden biri olarak biliniyordu. Diğerleri İbni Ümmi Mektûm, Sa’d bin Âbid Kurezî, Ebû Mahzûre Evs bin Mi’yer Cümahî Mekkî’ydi.
Müslüman olduğunda henüz bir köle olması sebebiyle müşrikler tarafından işkencelere maruz kalıyordu.
Kızgın çölde üzerine ağır kayalar koyulan, kırbaçlanan ve daha pek çok işkenceye maruz kalan Bilal-i Habeşi yine de Müslümanlıktan vazgeçmemişti.
İşkenceden ölmek üzereyken Hazreti Ebubekir tarafından satın alınıp azad edilen Bilal-i Habeşi’nin sesinin güzelliğiyle onun ezanını dinleyenleri mest ediyordu.
Peygamber Efendimizin vefatı sonrası her gün gözyaşı döktüğü için Medine’de kalmaya tahammül edemeyen Bilal Şam’a gitmeye karar verdi.
İlk Halife Hazreti Ebu Bekir kalmasını isteyince “Ya Ebu Bekir sen beni azad etmemiş miydin, eğer kendin için azad etmişsen kalayım, Allah için azad etmişsen müsaade et gideyim” diyerek iznini aldı.
PEYGAMBERİMİZİN VEFATIYLA EZAN OKUMAYI BIRAKTI AMA…
Şam’a yerleşen Bilal-i Habeşi, İslam ordularıyla birlikte Doğu Roma seferlerine katıldı. Peygamber Efendimizin vefatından dolayı ezan okumadı, ancak bazı istisnalar yaşandı.
Hicretin 16. senesinde Halife Ömer’in ordusuna katılıp Kudüs’e de gitmişti. Burada Hazreti Ömer ezan okumasını rica etti. Onun ısrarına dayanamayıp okumaya başladı. Ezan başlar başlamaz sahabe-i kiram eski zamanları hatırlayarak gözyaşı döktüler.
Bilal-i Habeşi’nin vefatı da yine böyle bir ezan okuma sonrasında oldu. Rivayete göre Şam’da bir gece rüyasında Peygamber efendimizi gördü. “Beni ziyaret etmeyecek misin Ya Bilal” davetiyle Medine’ye geldi.
Ziyaretinde Hazreti Hasan ve Hazreti Hüseyin onu boynuna sarılarak karşıladılar ve ezan okumasını istediler. Bu ısrara dayanamayarak sabah namazı vaktinde ezan okumaya başladı.
Sesini duyan sahabeler ağlayarak mescide koştu. Bilali Habeşi de okurken ağlamaya başladı, güçlükle bitirdi. Birkaç gün kaldıktan sonra Şam’a döndü. Fakat yolda hastalanıp evine zor ulaştı. Kısa bir zaman sonra da vefat etti. (Bkz. Türkiye Gazetesi, İslam Alimleri Ansiklopedisi, Bilal-i Habeşi maddesi)