🔴BİR ZAMANLAR TÜRKİYE — Son TÜİK rakamlarına göre alkol kullananların oranı düşerek yüzde 12,1 olarak görünüyor. Türkiye’de alkole başlama sebepleri arasında ise “merak”, “eğlence” ve “arkadaş etkisi” ilk sıralarda yer alıyor.
1990’lı yılların ortalarında da Türkiye’nin gündeminde alkolizm ve uyuşturucu vardı. Yeşilay yetkililerine göre ülkede dört milyona yakın kişi “alkolik” olarak sınıflandırılmakta, içki tüketenlerin sayısının ise 13 milyonu bulduğu açıklanmaktaydı.
Bu durum 3 Mart 1993 tarihli Türkiye gazetesinin manşetine şöyle taşınmıştı:
MANEVİYATTAN UZAKLAŞMA VAR
Türkiye’deki alkol, sigara ve uyuşturucu madde alışkanlığı her yıl biraz daha artış gösterirken, dünya ülkeleri arasında ön sıralara doğru hızla yükseliyor. Sağlık bakanı Yıldırım Aktuna, bu tür kötü alışkanlıkların “maneviyattan uzaklaşma” sonucunda meydana geldiğini ve Avrupa’nın bunu 1960’lı yıllardan sonra yaşadığını söyledi.
Sağlık bakanı Yıldırım Aktuna, bu hataya bugün de Türkiye’nin düşmek üzere bulunduğunu ifade etti. Türkiye’deki uyuşturucu kullanımında da 1980 yılından bu yana resmî rakamlara göre yüzde 500’lük bir artış meydana geldi.
Alkollü içki tüketiminde ise, Türkiye’nin dünya sıralamasında hızla ön sıralara doğru yükseldiği dikkati çekiyor. Yeşilay yetkililerine göre, şu anda ülkemizdeki alkolik sayısı 4 milyon… 13 milyon vatandaşımız da pasif alkol tüketicisi… Kişi başına 12 litre içki düştüğünü belirten yetkililer, her yıl 1 milyon gencin alkolle tanıştığını ifade ettiler.