ÖMER TEMÜR’ÜN HABERİ – Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye’de 15 milyon büyükbaş, 50 milyon civarında da küçükbaş bulunuyor. Ancak kırmızı et ve süt piyasasında bozulan dengeler sebebiyle her yıl canlı hayvan ithal ediliyor. Güney Amerika ülkelerinden angus ile başlayan ithalat artarak devam ederken sadece geçtiğimiz yıl 600 bin hayvan ithalatı gerçekleştirildi. İthal hayvan ucuz et için pansuman çözüm olsa da hem yerli üretimi hem de deri sektörünü olumsuz etkiliyor.
İTHAL HAYVANIN CİLDİ BİZE UYMUYOR
Türkiye Deri Sanayicileri Derneği (TDSD) Başkanı ve İDMİB Başkan Yardımcısı Burak Uyguner canlı hayvan ithali sebebiyle Türk derisinin bozulduğunu belirterek “Malum tabakhanelerin ana ham maddesi deriden oluşuyor. Tekstilde kumaşın yaptığını biz deri sektöründe yapıyoruz. Onun için derinin kalitesi sektör açısından çok önemli. Geçtiğimiz yıllarda Güney Amerika ülkelerinden çok hızlı canlı hayvan ithalatı oldu. Bizim memleketimizde yetişen hayvanlar ile Güney Amerika’da yetişen hayvanlar arasında cilt kalitesi ve diğer özellikler açısından ciddi farklılıklar var. Bu durum Türkiye’deki ham deri kalitesine olumsuz yansıyor. İhracat yaptığımız müşterilerimizi karşısında zor durumda kalıyoruz” dedi.
Uyguner dünyada her yıl 300 milyon hayvanın kesildiğini belirterek, “Bunun 100 milyonu tabakhaneye gelmeden bir yerlere gömülüyor. Hem bunların ekonomiye kazandırılması hem de çevresel yükün bertaraf edilmesi gerekiyor. Sıfır atık politikasıyla çalışmalarımızı yürütüyoruz. Tabakhaneleri çevresel, sosyal ve yönetişim olarak gözden geçiriyoruz. Sertifikasyon çalışmalarımız sürüyor” ifadelerini kullandı.
HELAL JELATİNDE HUB OLDUK
Uyguner, hayvan atıklarını katma değere çevirdiklerini dile getiren “Atıklardan gübre yapıyoruz. Hayvanların kılını nasıl katma değere çeviririz diye çalışıyoruz. Bugün Türkiye yumuşak şekerleme ve helal jelatinde hub’a dönüştü. Şu an Türkiye’de jelatin üretimi yapan 4-5 firma var. Jelatin ve kolajen ihracatı 126 milyon dolara ulaştı. Sektörün geçtiğimiz yıl toplam ihracatı ise 340 milyon dolar oldu” diye konuştu.
SEKTÖR DÜŞÜK KUR YÜKSEK ENFLASYON KISKACINDA
Deri ve Deri Mamulleri sektörü, 2024 yılında 1,52 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 11,8 dolarlık kilogram başına ihracat değeri ile Türkiye’nin en değerli dördüncü sektörü olduklarını ifade eden İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Güven Karaca, Türkiye’deki ekonomi politikaları ve dezenflasyon süreci tamamlanıp üretim ve yatırım ortamı iyileştiği noktada sektörün yeniden rekorlar kırabileceğini söyledi. Karaca “Mevcut mücadele sanayide soğuma oluştururken, tüketimde beklenen soğuma görülmedi. Maalesef tüketim talebi sektörümüz özelindeki ürün gruplarında ithalatla karşılandı. Bu dönemde dolar, yılbaşından yıl sonuna kadar TL karşısında yüzde 20 değer kazanırken, enflasyon yüzde 44 oldu. Bu da bizim rakibimiz olan Asya ülkelerinden hatta Avrupa ülkelerinden daha pahalı kalmamıza sebep oldu ve rekabetçiliğimizi düşürdü. Ancak, dezenflasyon sürecinin kalıcı olması ve faiz oranlarının düşmesi sektörü yeniden güçlü bir ivmeye taşıyabilir. Bizler de dünyadan aldığımız payı artırmak için yollarda olmaya devam edeceğiz” dedi.