ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump, 20 Ocak’ta Kongre binasında yapılacak Başkanlık yemin töreni için başkent Washington’a geldi.
Uluslararası Para Fonu (IMF), ABD ekonomisine ilişkin büyüme tahminini revize ederek, 2025 yılında daha hızlı bir büyüme öngördüğünü açıkladı. Son Dünya Ekonomik Görünüm raporunda, IMF, ABD için büyüme oranını önceki tahmini olan yüzde 2,2’den yüzde 2,7’ye yükseltti. Bu artış, güçlü işgücü piyasası dinamikleri ve Donald J. Trump’ın 2024 seçimlerindeki zaferinin ardından artan yatırım faaliyetlerine dayandırılıyor.
ABD’NİN AKSİNE AVRUPA’DA BÜYÜME TAHMİNİ DÜŞTÜ
Buna karşılık, IMF Avrupa için büyüme tahminlerini düşürdü; bu düşüşün başlıca nedenleri ise imalat sektöründeki zorluklar ve artan siyasi belirsizlikler. Fonun baş ekonomisti Pierre-Olivier Gourinchas, ABD ile diğer bölgeler arasındaki ekonomik yolların önemli ölçüde ayrıldığını vurguladı.
Gourinchas, bir basın toplantısında, “Büyük hikâye, ABD ile dünyanın geri kalanı arasındaki ayrışma” dedi.
“ABD’de pandemiden önceki döneme kıyasla daha güçlü bir potansiyel büyüme görüyoruz, ancak diğer bölgelerde, örneğin euro bölgesi veya Çin’de, daha zayıf bir potansiyel büyüme söz konusu.”
DARALMA KORKUSU YATIŞTI
IMF’nin revize edilmiş ekonomik tahminleri, küresel büyümenin pandemi öncesi seviyelere dönmediğini, ancak pandemi sonrası büyük bir daralma korkusunun büyük ölçüde yatıştığını öne süren Ekim ayı analizine dayanıyor.
Güncellenen rapor, küresel üretimin bu yıl ve gelecek yıl yüzde 3,3 oranında büyüyeceğini, bu oranın daha önceki tahminlerin biraz üzerinde olduğunu öngörüyor.
BU UNSURLAR ENFLASYONU ARTIRABİLİR
Ayrıca IMF, dünya genelinde yeni seçilen hükümetlerden kaynaklanan ekonomik politika belirsizliğinin, küresel ekonomik trendleri etkileyebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
IMF, Başkan seçilen Trump’ın vergi indirimleri, deregülasyon, tarifeler ve göç kısıtlamalarına yönelik baskısının enflasyonu artırabileceğini iddia ediyor. Ancak, göç kısıtlamaları ve tarifeler genellikle tüketim üzerinde baskı oluşturmak deflasyonist etkiler gösterirbu nokta, Trump’ın Hazine Bakanı adayı Scott Bessent tarafından vurgulanıyor. Öte yandan, deregülasyon genellikle maliyetlerin ve fiyatların düşmesine yol açar.