Enerji bağımsızlığı için alternatif kaynak! 108 milyar dolarlık yatırım yapılacak

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ ANKARA – Atık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği (TAYED) Başkanı Ali Rıza Öner, “Yeni dönemde en fazla yatırım alternatif enerji kaynaklarına yapılacak. Güneş, rüzgâr, biyokütle, jeotermal, hidroelektrik, hidrojen ve dalga enerjisine milyarlarca dolarlık yatırımlar planlanıyor” dedi. 2035 yılı dâhil olmak üzere her yıl en az 2 bin megavatlık YEKA ihalesi planlandığını belirten Öner, Türkiye’nin 2035’te 120 bin megavatlık güneş ve rüzgâr kurulu gücüne ulaşma hedefini olduğunu hatırlattı. Öner, “Bugün 30 bin megavat olan rüzgâr ve güneş kurulu gücünün 4 katına çıkarılarak, 2035’te rüzgâr ve güneşte toplam 120 bin megavatlık bir kurulu güce ulaşılması hedefleniyor. Bunun için her yıl 8 bin megavat kurulu gücün devreye alınması hedefleniyor” diye konuştu.

Türkiye’de 113 adet çöp bertarafı yapan tesis olduğunu söyleyen Öner, çöpteki organik atıkların bu tesislerdeki biyometanizasyon tanklarında metan gazına çevrildikten sonra elektriğe dönüştürüldüğünü kaydetti. Yıllık yaklaşık 1 milyon 80 bin hanenin elektrik ihtiyacının bu yöntemle karşılandığını belirten Öner, “Evsel nitelikli atıkların bertaraf edildiği 113 tesisin 90’ı YEKDEM’den faydalanıyor. Birçok tesiste YEKDEM süresi bitmek üzere. Desteklemesi bitecek projelerin yeni bir fiyatlama mekanizması ile alım garanti süresinin 10 yıl daha uzatılması ve işletme giderlerini karşılayacak bir alım garantisi verilmesi önem arz ediyor” açıklamasını yaptı.

JEOTERMALDE AVRUPA LİDERİYİZ

Türkiye’nin 1.700 megavat kurulu gücü ile jeotermal enerji santrallerinde dünyada dördüncü, Avrupa’da ise birinci sırada olduğunu söyleyen Öner, “165 bin konutun ısıtması, jeotermal enerji ile yapılıyor. 2024’te 1,2 milyar dolarlık ciro elde edildi” dedi. Türkiye’nin jeotermal enerji sektörüne bugüne kadar 5 milyar dolarlık yatırım yapıldığını belirten Öner, şunları kaydetti: Jeotermalle 700 dönüm sera alanı destekleniyor, 18 bin dönümlük tarıma dayalı ihtisas OSB projeleri yürütülüyor. Yılda 5 bin ton meyve ve sebze kurutma kapasitesi sağlanıyor. Bu yıl da özel sektörün jeotermale yaklaşık 1 milyar dolar yatırım yapması planlanıyor.

İlgili:  Malatya'da kiralar düşüşe geçti! 35 bin TL'yi bulan fiyatlar 8 bine indi

LİTERATÜRÜ TAKİP İÇİN RUSÇA, ÇİNCE BİLMEK AVANTAJ

 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sinop Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Nükleer Enerji Mühendislik Bölümü öğrencileriyle buluştu. Mersin Akkuyu’da devam eden nükleer santrale ilave olarak Sinop ve Trakya’da da iki nükleer santralin yapılmasını ve küçük modüler reaktörlerin de sisteme dâhil edilmesini planladıklarını aktaran Bayraktar, şunları söyledi: Akkuyu için 300 öğrenciyi yurt dışında eğitime gönderdik. Mezun olanlar gelip çalışmaya başladılar. İnşallah sizler o projede veya Sinop’taki veya Trakya’daki projede çalışırsınız. Sayılarınızın artması lazım. İyi yetişmiş gençlere ihtiyacımız var. Mutlaka bir yabancı dil öğrenin. İngilizce şart değil ama literatürü takip açısından Rusça bilmek, Çince bilmek çok büyük avantaj.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir