Enerjide yerli kullanım artıyor! Tam 17 milyon konutun gazı Sakarya’dan

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ’UN HABERİ – Türkiye dünyanın en modern arama ve üretim filosuyla gaz ve petrol sondaj çalışmalarını aralıksız sürdürürken, diğer yandan hanelerde yerli enerji kullanımı artırıyor  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar,  Sakarya Gaz Sahası’nda günlük üretimin 7 milyon metreküpü bulduğunu, yurt içi ve yurt dışı toplam üretimin ise günlük 20 milyon metreküpe ulaştığını söyledi.  Bayraktar “Bu üretimle yaklaşık 20 milyon hanemizin; 8,6 milyonun ihtiyacını artık kendi doğalgazımızla karşılar hâle geldik. Sakarya Gaz Sahası’ndaki üretimi hızla artırıyoruz. 2025 yılının ilk çeyreğinde günlük 10 milyon metreküpe, sonraki süreçte de günlük 40 milyon metreküp üretime çıkmayı hedefliyoruz. Böylelikle, yaklaşık 17 milyon konut abonesinin gaz ihtiyacını Sakarya Gaz Sahası’ndan karşılayacağız” dedi.

GABAR’DA 143 YENİ SONDAJ YAPILACAK

Gabar’da da yeni sahalarda arama çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Bayraktar, “Buradaki üretimi son bir yıl içerisinde 2,5 kat artırarak bugün itibarıyla 61 bin varilin üstüne çıkardık. Bölgenin tamamında sondaj faaliyetlerimizi devam ettirerek 2025 yılında 143 yeni sondaj yapmayı hedefliyoruz. Gabar sahasıyla birlikte yurt içi ve yurt dışında ulaştığımız 160 bin varilin üzerindeki günlük üretimimizle 6,6 milyon araca yetecek yakıt ihtiyacını karşılayabiliyoruz” diye konuştu.

“YURT DIŞINDA VARLIĞIMIZ ARTIYOR”

Petrol ve doğalgaz aramaya yönelik yürütülen çalışmaları sadece yurt içiyle sınırlı tutmadıklarını ifade eden Bayraktar şu bilgileri verdi: İzlediğimiz aktif enerji diplomasisiyle, bölgemizdeki ülkeler başta olmak üzere kıtaları aşan coğrafyalardaki petrol ve doğalgaz projelerimizin de sayısını her geçen gün artırıyoruz. Bu kapsamda, tamamı Türk mühendisler tarafından dizayn edilerek Türkiye’deki tersanelerde millî imkânlarla inşa edilen sismik araştırma gemimiz Oruç Reis Somali’deki faaliyetlerine devam ediyor. Hedefimiz, sadece ülkemizin değil aynı zamanda dost ve kardeş ülke Somali’nin de kalkınmasına, refahına katkıda bulunmaktır. Önümüzdeki dönemde yurt dışında çok daha aktif, çok daha güçlü bir şekilde varlığımızı hissettireceğiz. Irak’ta, Libya’da, Afrika’da, Orta Asya’da, Kafkas coğrafyasında, Güney Amerika’da uluslararası ortaklıklarla petrol ve doğalgaz üretimimizi artırmayı hedefliyoruz.” 
Bayraktar, Şırnak başta olmak üzere bölgede 3 binin üzerinde gence de iş imkânı sağladıklarını bildirdi.

İlgili:  TÜRK-İŞ'ten IMF ve MÜSİAD'a asgari ücret zammı tepkisi: Önerdikleri rakam kabul edilemez

“ENERJİDE MERKEZ ÜLKEYİZ”

Türkiye’nin güçlü doğalgaz altyapısıyla komşuları Bulgaristan ve Yunanistan’ın yanı sıra, sınırı olmayan Macaristan, Romanya, Sırbistan ve Kuzey Makedonya’ya doğalgaz ihracatı gerçekleştirdiğini dile getiren  Bayraktar “Türkiye, bugün artık kendi gazını üreten, kaynak ve güzergâh çeşitlendirmesini sağlamış, güçlü altyapısı ve tedarik portföyü sayesinde ihracat kabiliyeti olan, Avrupa’nın arz güvenliğine katkı sağlayan, enerjide merkez bir ülke konumuna gelmiştir” değerlendirmesinde bulundu.

AKKUYU’DA ELEKTRİK ÜRETİMİ 2025’TE BAŞLIYOR 

Mersin’de yapımı süren Akkuyu NGS’de 2024 Yılı ve 1255 MW’lık Türbin Ünitesinin Kurulum Sertifikasının Takdim Töreni gerçekleştirildi. Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar,  “İlk reaktörü ilk üniteyi 2025 yılında artık deneme üretimine alacağız. İlk elektriği buradan üretmeyi hedefliyoruz. 2028 yılında kadar 4 reaktörün tamamını da devreye almamız lazım. Buradan üretilen elektrikle ülkemizin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu temiz bir şekilde karbonsuz bir şekilde karşılayacağız” dedi.

ELEKTRİK VE GAZ FATURASINA 314 MİLYAR LİRA DESTEK 

Bakan Bayraktar, vatandaşlara sağlanan elektrik ve doğalgaz destekleriyle ilgili de bilgi verdi. Bayraktar “Vatandaşlarımızın elektrik ve doğalgaz faturalarında 2023 yılında 328 milyar liralık, 2024 yılının 11 aylık döneminde ise 314 milyar liralık tutar devletimiz tarafından karşılandı. Hâlihazırda meskenlerde kullanılan elektriğe düşük tüketim kademesinde yüzde 60, yüksek tüketim kademesinde yüzde 40, doğalgaza ise yüzde 63 oranında destek sağlıyoruz. Yani, 1.000 liralık faturanın 600 lirasını devlet olarak biz karşılıyoruz. Bunun yanında, dar gelirli hanelere Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız bütçesinden Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında hanedeki nüfusa bağlı olarak aylık 150 kilovatsaatlik tüketim seviyesine kadar elektrik tüketim desteği veriyoruz” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir