Estetik yönetmeliğinde tartışma alevlendi! Bu gidişle beyin cerrahı botoks yapacak

ZİYNETİ KOCABIYIK’IN HABERİ – Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı halk arasında “Estetik Yönetmeliği” olarak bilinen “Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”le ilgili olarak uzmanlık dernekleri endişelerini dile getirmeye devam ediyor.

Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulunarak, yönetmeliğin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Türk Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Yazar, “Hâlihazırda estetik işlemler yalnızca plastik cerrahlar ve dermatologlar tarafından yapılması gerekirken bile, yetkisiz kişilerin merdiven altı uygulamaları kontrol altına alınamıyor ve bu durum ciddi komplikasyonlara ve halk sağlığını tehdit eden sonuçlara yol açıyor. Mevcut denetim mekanizmalarının yetersiz olduğu bu ortamda, yetkili hekimlerin kapsamını genişletmek, denetim süreçlerini daha da zorlaştıracak ve bu tür uygulamaların kontrolünü neredeyse imkânsız hâle getirecektir. Ciddi sakatlıklar ve ölümler meydana gelecektir. Merdiven altı, yetkisiz işlem uygulamalarının önüne geçmenin yolu, yetkileri genişleterek riskli bir alan oluşturmak değil; denetim süreçlerini iyileştirmek, sıkılaştırmak ve bu uygulamalara yönelik caydırıcı yaptırımları hayata geçirmektir. Bu işlemleri herkesin yapmasını sağlamak merdiven altını engellemez daha da artmasına sebep olur” dedi.

EN ÖNEMLİ İHTİYAÇ ESTETİK DEĞİL

Dernek yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Sinan Öksüz, halkın en önemli sağlık ihtiyacının güzelleşmek için yapılan estetik operasyonlar olmadığını belirterek, “Sağlık Bakanlığının sosyal medya hesabında yapılan açıklamada sınırlı sayıda hekimle hizmet verilen estetik alanında, diğer hekimlerin de yetkinlikleri doğrultusunda işlem yapabilmesine imkân verilerek arz-talep dengesizliğinin giderilmesinin hedeflendiği iddia ediliyor.

Sağlık alanında karşılanamayan en önemli talebin estetik işlemler olduğuna ne şekilde kanaat getirilmiş olduğunu anlayamıyoruz. Hekimlerin temel sağlık hizmetleri yerine ticari getirisi yüksek alanlara yönelmesi, kamusal sağlık hizmetlerinin kalitesini ve erişilebilirliğini ciddi şekilde zayıflatacaktır. Sağlık hizmetleri dengesi korunamazsa, toplum genelinde sağlık eşitsizlikleri artacak ve sağlık sisteminin sürdürülebilirliği tehlikeye girer” dedi.

İlgili:  Sosyal medya sakat bırakıyor! Uzmanlar uyarıyor: Sağlığınızdan olmayın

ASİSTANI KİM YETİŞTİRECEK

Dernek Bilimsel İşler Sorumlusu Prof. Dr. Ahmet Demir yönetmeliğin asistan eğitimini de baltalayacağını belirterek, “Önceki yıllarda bir profesöre 3 asistan düşerken bu bazı üniversitelerde 40-50’ye çıktı. Eğitim ve araştırma hastaneleri ile üniversite hastanelerinde görev yapan deneyimli eğitici hekimlerin, estetik işlemlerin sunduğu cazip şartlar sebebiyle bu alana yönelmesi, tıp eğitimi ve asistan eğitimi açısından geri dönülmesi zor sorunların ortaya çıkmasına sebep olur. Bu durum, eğitici kadrolarda önemli boşluklar oluşmasına ve asistan doktorların eğitim sürecinde yetersiz kalmasına yol açar” diye konuştu.

BEYİN AMELİYATI YAPAN CERRAH KALMAYACAK

Yeni yönetmeliğin sağlık hizmetlerinin dengesini bozacağını söyleyen Dernek Genel Sekreteri Doç. Dr. Anıl Demiröz, “Estetik işlemlerin cazip hâle gelmesi, özellikle maddi açıdan daha avantajlı bir alan olarak görülmesi sebebiyle hekimlerin bu alana yönelmesine sebep olabilir. Bu durum, sağlık sisteminin dengelerini ciddi şekilde bozma riski taşıyor. Birçok branşta kamunun hizmetine yönelik hekim ihtiyacı zaten üst seviyelerdeyken, daha fazla hekimin estetik işlemler gibi ticari açıdan cazip alanlara kayması, diğer branşlarda hasta ihtiyaçlarının karşılanamamasına sebep olur. Bugün devlet hastanelerinde plastik cerrahi, dermatoloji uzmanı bulmakta güçlük çekilirken yarın iç hastalıkları, beyin cerrahisi, kadın doğum uzmanı da bulunamaz duruma gelinecektir” diye konuştu.

YENİ YÖNETMELİK SGK’YI ZARARA UĞRATIR

Estetik uygulama yapan hekim sayısının artışının, uygulama sayısının artması dolayısıyla çoğu ithal olan bu malzemeleri pazarlayan firmaların işine yarayacağını söyleyen Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Opr. Dr. Çetin Duygu, “Ayrıca bu işin eğitimini almamış hekimlerin yapacağı işlemlerden dolayı meydana gelen komplikasyonları tamir etmek için çok daha büyük ameliyatlar gerekecektir. Bunun maliyeti çok daha yüksek olacaktır. Bunun da ötesinde estetik cerrahların yaptığı işlemleri SGK karşılamıyor. Ancak, diğer branşların rutin uygulamaları kapsamında yaptığı estetik işlemler ‘tıbbi gereklilik’ gibi gösterilip SGK tarafından karşılanabilir. Bunun denetimi iyi yapılmazsa şu anda ödenmeyen estetik operasyonları SGK öder hâle gelebilir Bu operasyonların sayısı artacaktır. SGK zarara uğrayacaktır. Öte yandan işlem yapan hekim sayısının artması kullanılan ürün talebini de artıracağı için bu duruma en çok dolgu botoks firmalarının satışı artar” dedi.

İlgili:  Sağlık Bakanlığı'ndan tartışılacak karar! Estetikte uzman olma şartı kalktı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir