YEŞİM ERASLAN’IN HABERİ – İsrail ile Hamas, Gazze’de ateşkese varırken, geride harabe olmuş bir şehir kaldı. Ağır bombardıman altındaki Gazze halkı, 470 gün sonra rahat nefes almaya çalışacak. İsrail’in ateşkesin şartlarına uyup uymayacağı konusundaki çekinceler devam ederken, 7 Ekim 2023’te başlatılan saldırılarda Gazze’de 18 bini çocuk, 13 bine yakın kadın olmak üzere yaklaşık 50 bin kişi hayatını kaybetti. Yaralananların sayısı ise 110 bini aştı.
KATLİAM MÜHİMMATINI ABD TAŞIDI
Bütün Batı’nın gözünü kapatarak ‘Üç maymunu’ oyladığı saldırılara ABD, silah ve mühimmat vererek ortak oldu. Biden yönetimi saldırıların ilk gününden bu yana 22,76 milyar dolarlık askerî yardım yaptı. Bölgeye en az 50 bin ton silah ve malzeme gönderen ABD, geçtiğimiz yılın şubat ayında İsrail’e Eylül 2025’e kadar gönderilmek üzere 14,1 milyar dolarlık yardım paketi tahsis etti. Nisan ayına gelindiğinde yeni anlaşmaya imza atan ABD, Gazze’deki masum sivillerin öldürülmesi için 17 milyar dolarlık askerî yardımı kapsayan yeni bir güvenlik paketine daha imza attı. ABD’nin savunma şirketlerinden doğrudan silah alabilen nadir ülkelerden olan İsrail’e verilen silah ve teçhizatlar arasında jet yakıtı, 91 bin top mermisi, 14 bin 100 Mk-84 bombası, 20 bin M4A1 tüfeği, 3 bin hassas güdümlü Hellfire füzesi, binlerce tank savar füzeleri, gece görüş cihazı, hava savunma füzeleri, zırhlı muharebe araçları, F-35 savaş uçakları ve korvetler yer aldı. İsrail’in en büyük destekçileri arasındaki İngiltere de kraliyet donanmasını bölgeye gönderdi.
HASTANELER BİLE VURULDU
İsrail, hasta ve yaralıların yanı sıra yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı hastaneleri ve okulları da bombaladı. Cami, kilise ve tarihi-kültürel yapılar dâhil olmak üzere çok sayıda sivil yerleşim alanı yerle bir oldu.
204 GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ
İsrail’in hedefinde sadece Filistinli masum siviller yoktu; katliamı dünyaya duyuran gazeteciler de vardı. Saldırılarda 204 gazeteci hayatını kaybetti. Bağımsız kuruluşlar, Gazze’de işlenen cinayetleri “eşi benzeri görülmemiş bir katliam” olarak niteledi ve Filistin’i, gazeteciler için dünyadaki en ölümcül yer olarak tanımladı.
FOSFOR BOMBASI KULLANILDI
Batı dünyasının katliamlarına gözlerini kapatması, İsrail yönetimini daha da cesaretlendirdi. Uluslararası Af Örgütü, İsrail ordusunun Gazze’nin yoğun nüfuslu sivil bölgelerinde, beyaz fosforlu top mermileri kullandığını belgeledi. Savaş suçu olan bombaların kullanıldığına dair delilleri toplayan Af Örgütünün Kriz Kanıt Laboratuvarı, saldırı noktasının uydu görüntülerini dünya kamuoyunun gözleri önüne serdi.
İSRAİL ASKERLERİ STRESİNİ ATEŞ EDEREK ATTI
Katliam devam ederken İsrail hükûmetinden gelen açıklamalar skandal boyuta ulaştı. Irkçı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’in, sınırları Ürdün Nehri’nin diğer yakasına kadar genişletilmiş “Büyük İsrail” tasviri yaparken, İsrail Dışişleri Bakanı, Filistinlileri Sina’ya sürmeyi planladıklarını açıkladı. İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir ise “Gazze’ye insani yardım değil, patlayıcı girecek” derken, İsrail askerlerinin ise sivilleri öldürmek için birbiriyle yarıştığı ortaya çıktı. Gazze’deki saldırılar yer alan İsrailli askerler, ordunun sivillere rastgele ateş açtığını, evleri ateşe vererek yıktığını ve sokakların cesetlerle dolu olduğunu açıkça anlattı. Öldürülen sivillerin cesetlerinin çürümeye ve sokak hayvanları tarafından yenilmeye bırakıldığını anlatan askerler, kısıtlama olmaksızın ateş ederek stres attıklarını söyledi.
AÇLIKLA MÜCADELE
Kuşatma altındaki Gazze halkı sadece İsrail’in bombalarıyla değil; açlık ve ilaç sıkıntısıyla da karşı karşıya kaldı. Birleşmiş Milletler, nüfusun yüzde 80’inin ülke içinde yerinden edildiği Gazze Şeridi’nin “en ciddi gıda krizinin yaşandığı yer” olduğunu belirtti. İsrail’in büyük insani felakete yol açtığı Gazze’de 2,2 milyon kişi acil gıda ve geçim yardımına ihtiyaç duyuyor.
ABD’DE ÖĞRENCİLER İSYAN ETTİ
Katliama tepki olarak ABD’de Columbia Üniversitesi yönetimi ile öğrenciler arasında başlayan ve yüzlerce kişinin gözaltına alındığı Filistin yanlısı protestolar, ülke genelindeki diğer üniversitelere de yayıldı. Texas, Yale ve New York, Tufts Üniversitesi, The New School ve Kuzey Carolina Üniversitesi ile Massachusetts Teknoloji Ensititüsünde Filistin yanlısı protestocular tutuklanırken, Columbia Üniversitesi dersleri iptal etti.
EYLEMLER AVRUPA’YA YAYILDI
Gösteriler Avrupa ülkelerine de yayıldı. İngiltere’de Oxford Üniversitesinde yapılan Filistin’e destek eylemlerinde polis müdahalesi sonucu öğrenciler gözaltına alındı. Fransa’nın önde gelen üniversitelerinden Sorbonne ve Sciences Po’da öğrenciler, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarının son bulması talebiyle gösteri yaptı. Almanya’daki üniversiteler, İsrail’in saldırılarını protesto eden öğrencilere baskıları artırarak, Filistin’e destek eylemlerini engellemeye çalıştı. Aachen ve Dortmund Üniversitelerinin, öğrencileri ‘kampüsü işgal ettikleri’ gerekçesiyle gözaltına alındı. Hükûmetlerin ve liderlerin katliama başını çevirirken, sadece öğrenciler değil ülke halkları da İsrail mezalimine sessiz kalmadı. Türkiye de dâhil Avrupa’nın birçok ülkesinde Filistin’e destek yürüyüşleri yapıldı. İsrail’in saldırılarına sessiz kalınmasına tepki gösteren milyonlar meydanları doldurdu.
SONUÇTA GAZZE HALKI KAZANDI
470 gündür süren savaşın kazananı, İsrail’e direnen Gazze halkı oldu. Ülkelerini, şehirlerini ve evlerini canları pahasına bırakmayan Gazzelilerin direnişi dünya tarihine geçti. Asla ateşkese yanaşmayacağını ve bütün Filistinlilerin öldürülmesi gerektiğini savunan İsrail ise diz çöken taraf oldu. Hamas’ı terör örgütü olarak kabul eden İsrail yönetimi, ateşkes masasına Hamas’la oturmak zorunda kaldı. Uluslararası Ceza Mahkemesi ve Adalet Divanı yargıçlarını satın alamayan siyonizm, bütün tehditlerine rağmen uluslararası hukukta kaybetti. Milyarlarca dolarlık muslukların hiç kapatılmadığı İsrail, ABD halkının bütçesinden yedi. Masum sivillerin ölmesine gözlerini kapatan, Hamas’ı terör örgütü olarak tanımlayan Batı dünyası, Gazze halkının direnişi karşısında boyun eğdi. İslam’ı terör ile yan yana gösteren algı operasyoncuların yanı sıra İsrail askerlerine desteklerini sunan dünyaca ünlü restoranlar zincirleri, içecek firmaları ağır boykotlarla karşı karşıya kaldı.
Binlerce çocuk ve kadının acımasızca öldürülmesi sonrasında siyonizme karşı dünya genelinde tepkileri arttırdı. İsrail’in uluslararası desteği azalırken, mazlum Filistin halkına ise destek arttı.
ACI RAKAMLAR…
161 bin 600 konut tamamen yıkıldı, 82 bini kullanılamaz hâle geldi.10 binden fazla katliamda 1.600 aile yok oldu.Cesedine ulaşılamayan 11 bin 200 kayıp Filistinli var.717 su kuyusu vuruldu, Filistin halkı susuz bırakıldı.1.068 sağlık personeli ve 94 sivil savunma personeli katledildi.Hastane basıp, katliam yapıp bahçesine 7 toplu mezar yaptılar. Buralardan 520 ceset çıkarıldı.162 sağlık kuruluşu vuruldu, 34 hastane ile 80 sağlık merkezi hizmet dışı kaldı.136 okul ve üniversite yerle bir oldu, 355 okul ile üniversite binası kısmen yıkıldı.823 cami tamamen yıkıldı, 3 kilise ve 158 cami zarar gördü.60 mezarlıktan 19’u bombalandı.