YÜCEL KAYAOĞLU’NUN HABERİ – Suriye’de başlayan yeni dönemde siyasi açıdan ‘Türkiye modeli’ gündeme gelirken, hükûmet ekonomik açıdan da farklı önerileri masaya yatırmaya başladı. Uluslararası fonların yanı sıra bazı AB ülkeleri şimdiden Suriye’nin yeniden inşası ve ihyası için harekete geçti. Türkiye’de de Suriyeli iş adamları ve STK’larla toplantılar yapılarak atılacak adımlar belirlenecek.
Hükûmet ve AK Parti kaynakları ülkesine dönecek Suriyelilerin, Türkiye’deki ‘geçici koruma’ statüleri kalkacağı için yurda yeniden girişlerinin mümkün olmadığını hatırlattı. Bu engelin aşılması ve Suriye ile ticaretin geliştirilmesi için giriş çıkışlarda bir esnek modelin uygulamaya girebileceği ifade edildi. AK Parti kaynakları şöyle konuştu:
TAMAMEN YASAKLANMAMALI
Şu anda en büyük problem geçici koruma statüsü altında bulunanların, Türkiye’den çıktıktan sonra geçici koruma belgeleri iptal edildiği için bir daha ülkeye giriş yapamayacak olmaları. Bu konularda gelen talepler de var. Suriye ile Türkiye arasında ticaret yapmak isteyenlere bir kolaylık getirilmesi planlanıyor. Belki belli bir süre sınırı konularak, ticaret amaçlı gelenlere kolaylık sağlanabilir. Bu konudaki talepler ilgili bakanlara da iletildi.
Ekonomik olarak Suriye ile bağımızın güçlenmesi lazım. Türkiye’den Suriye’ye dönenler veya Suriye’den Türkiye’ye gelecek olanlar için yeni bir sistem geliştirilmeli. Giriş çıkış tamamen yasaklanmamalı ama sınır getirilebilir. Bir sisteme bağlanması lazım. Çünkü, gidenler geri gelemeyecekse Türkiye’den nasıl mal götürecekler.
FONLAR SURİYE’YE AKACAK
Önümüzdeki süreçte Suriye’nin tamamında yeniden bir inşa ve ihya faaliyeti başlayacak. Uluslararası fonlar bu ülkeye akacak. Birçok ülkeden yatırımcılar Suriye’de iş yapmak isteyecek. Şimdiden orada fabrika kurmak isteyen ülkeler var. Biz de ön alarak, Türkiye olarak büyük bir ekonomik faaliyetin içine girmeliyiz. Halep ticaretin merkezi olacak. Türkiye’nin burada ağırlıklı olması kaçınılmaz. BM Kalkınma Fonu’ndan kaynak aktarılacak. Bütün bu sebeplerle Türkiye’nin Suriye ile ekonomik ilişkilerinde yeni bir modele geçilmesi lazım.