İmralı görüşmesinin yankıları sürüyor: Çözüm süreci gibi olmayacak!

YEŞİM ERASLAN ANKARA – DEM Parti’nin teröristbaşı Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşmenin yankıları sürerken, İmralı heyetinden yeni açıklama geldi. Sürecin hassasiyetine dikkat çekilerek, belli bir olgunluğa ulaşılıncaya kadar basına bilgilendirme yapılmayacağı ifade edilen açıklamada “Bu karar bir şeyleri saklamak anlamına gelmiyor; aksine yürüteceğimiz görüşmelere saygının bir gereği. Ancak tek bir cümle kurmak gerekirse, önceki süreçlerden çok daha umutlu olduğumuzu söyleyebiliriz” denildi. Bu sözlerin ardından gözler sürecin nasıl izleyeceğine çevrildi. 2013-2015 yılları arasında yürütülen çözüm süreci ile son olayları değerlendiren uzmanlar iki dönem arasındaki farklılıklara dikkat çekti. Gazetemize konuşan emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, 2013 yılında başlatılan çözüm sürecini ‘çok erken’ olarak niteledi. 2013’teki sürecin tıkanarak ilerlememesini, terör örgütü üzerinden yürütülmesine bağlayan Pekin “Mahkemeler kuruldu, hendekler kazıldı. Doğrudan siyasi alanda yürütülmedi. Ancak şu andaki süreç ise Meclis yoluyla çözülmeye çalışılıyor. Kandil ve terör örgütü unsurları dikkate alınmıyor. Süreç doğrudan Meclis’ten iki milletvekilinin İmralı’ya gitmesi ile başladı. En büyük fark işin Meclis zemininde yürütülmeye çalışılması” dedi. 

Suriye’de değişen dengelere dikkat çeken İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hasan Köni ise Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın uzun süredir yürüttüğü temaslara değindi. ABD ile Türkiye arasında yoğun bir temas döneminin yaşandığına işaret eden Köni “Suriye’deki bir yapının başka bir şekle dönüşeceği, oradaki YPG ve PKK’nın o sistemin içinde eritilebileceği ortaya çıktı. Bu sırada Cumhur İttifakı’nın milliyetçi kanadından böyle bir öneri geldi. Terör meselesi aşağıdaki çözülürken (Suriye ve Irak) yukarıdakinin (İmralı) de aşağıdaki gelişmelerden herhangi bir ümidi kalmadı. ABD’den de desteğin devamının olmayacağı anlaşıldı” ifadelerini kullandı.  Köni, 2013 yılında yapılmaya çalışılan ile şu andaki çözüm süreci arasında bölge ülkelerinde büyük farklılıklar yaşandığını kaydetti.

İlgili:  Doha'da Suriye zirvesi! Türkiye ile 7 ülke masada

CHP: ÇÖZÜM YERİ TBMM OLMALI

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Deniz Yücel, İmralı görüşmesiyle ilgili olarak “Başından beri çözüm yerinin TBMM olması gerektiğini, sürecin şeffaf yürütülmesi gerektiğini savunuyoruz” dedi. Yücel “Şehitlerimizin kemiklerini sızlatacak, şehit ailelerimiz ve gazilerimizi rahatsız edecek bir iş yapılmaması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir