“Mama lobisi” korkusu köpek terörünü besliyor! Belediyeler, kanunu uygulamadıkça çocuklar ölmeye devam edecek

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ –Köpek Yasası’yla sokak hayvanlarını toplama görevi verilen belediyeler, mama lobisi ve rant çetelerinin baskısıyla işi ağırdan alıyor. Ancak başıboş köpekler neredeyse her gün yeni faciaya sebep oluyor. En son Hakkari Yüksekova’da 12 yaşındaki Eslem Teker’in parçalanarak öldürümesinden sonra yeniden gündeme gelen yasanın neden uygulanmadığı konusunu veteriner hekim Prof. Dr. Nilüfer Sabuncuoğlu’na sorduk. Sabuncuoğlu, 2 Ağustos 2024’te çıkan kanun ve uygulama yönetmeliğine rağmen köpek terörünün bitmemesinin başlıca sebebinin “Belediyeleri yönetenlerin, mamacı ve rantçı çetelerin korkusuyla,  kendilerine müdahale edeceği endişesi” olduğunu kaydetti. 

GEÇEN YIL 470 BİN SALDIRI

Sabuncuoğlu “Yönetmelikte ‘Sınırlandırılmış güvenli bölgelere al’ diyor. Bu, ‘Çok basit bir teçhizatla bir arazide köpekleri toplayıp, orada yemini ve suyunu sağlayabilirsin’ demek. Belediyeler bunu yapıyor mu? Yapmıyor. Valiler, kaymakamlar kanunu uygulamayan belediyelere cezai yaptırım, kontrol, uyarı gibi işlemleri yapmak zorunda” diye konuştu. Prof. Dr. Sabuncuoğlu, geçen sene 470 bin insanın başıboş sokak köpekleri tarafından saldırıya uğradığını ve kuduz aşısı olduğunu da ifade etti.

GÖREV BELEDİYELERİN 

Kanun teklifine ilk imzayı atan AK Partili Harun Mertoğlu, belediyelerin üstlerine düşeni yapmak için uygulama yönetmeliğini bahane etmemesi gerektiğine dikkat çekmişti. Mertoğlu “Belediyelerin, uygulama yönetmeliğinin çıkmamasının arkasına saklanması uygun bir şey değil. Belediyelerin zaten sorumlulukları vardı. Belediyelerin, uygulama yönetmeliğini beklemeden de yapmaları gereken çok şey var” demişti. 13 Aralık 2024’te yayımlanan Uygulama Yönetmeliği de belediyelere önemli sorumluluklar yükledi. Yönetmeliğe göre; mahallî yönetimlerin, sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanları toplatmak suretiyle çalışma izni alarak kurmuş oldukları hayvan bakımevlerine getirmekle yükümlü. 

BÜTÇE AYIRMAK MECBURİ

  Ayrıca, ilgili kanunla belediyelerin bütçelerinden bakımevleri için kaynak ayırması şartı da hüküm altında. Belediyeler, 31 Aralık 2028 tarihine kadar hayvan bakımevleri kurmak, rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek ve sahipsiz hayvanlara sahiplendirilinceye kadar bakmak için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde beşi oranında kaynak ayırmak mecburiyetinde tutuldu. Bu oranın büyükşehir belediyelerinde binde üç olarak uygulanmasına karar verildi.

İlgili:  Devlet Bahçeli'den önemli açıklamalar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir