Marmara Denizi’nde insan boyunda kabus! Kurul toplandı, alarm verildi

Marmara Denizi’nde 2021 yılında tehlike çanlarını çaldıran müsilaj kabusu yine adından söz ettiriyor. Gölcük Değirmendere’de, su üstünden görünmeyen müsilajın sualtındaki yayılımı kaydedildi.

Özellikle 0-20 metre derinlik aralığında yoğun olarak gözlemlenen ve birçok deniz canlısına zarar veren müsilajın, pelajik alandaki deniz analarını hapsettiği, midyelerin üzerini kapladığı ve bölgenin simgesel canlılarından olan denizatlarını da olumsuz etkilediği görüldü.

Kabus geçtiğimiz haftalarda Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın açıklamalarını yeniden gündeme getirdi.

Büyükakın 2021 yılında müsilajla ilgili yapılan toplantılar sonucunda 22 maddelik eylem planı ilan edildiğini, bunun en önemli maddelerinden birinin de evsel atıklara yönelik arıtma sistemlerinin kurulması olduğunu söyledi.

“YÜZDE 97’SİNİN KAYNAĞI İSTANBUL”

Marmara Denizi’ne günde yaklaşık 4,5 milyon metreküplük kanalizasyon suyu deşarjı olduğunu dile getiren Büyükakın, şöyle devam etti:

Bunun yüzde 53’ü sadece ön arıtmayla deşarj ediliyor. Ön arıtmada azot ve fosfor ortamdan uzaklaştırılmış olmuyor. Müsilaja sebep olan bir mikroorganizma, azot ve fosforla besleniyor.

Denize siz ne kadar fazla kanalizasyon suyu akıtır ve ne kadar çok azot ve fosfor bulunmasına sebep olursanız bu mikroorganizmanın da besin kaynağı olduğu için popülasyonun artmasına sebep oluyorsunuz.

Dolayısıyla öncelik olarak yapılması gereken buyken maalesef ciddi adım atılmadı.

Bu 4,5 milyon metreküplük denize deşarj edilen evsel atık suyun yüzde 53’ü ön arıtmayla yapılıyor. Bu yüzde 53’lük ön arıtmayla denize deşarj edilen kanalizasyonun yüzde 97’sinin kaynağı da maalesef İstanbul.

SEBEP EVSEL ATIKLAR

Büyükakın, İstanbul’dan Marmara Denizi’ne deşarj edilen evsel atık suyun azot ve fosfor miktarını artırdığını, bu durumun da müsilajın kaynağı olan bakterinin çoğalmasına neden olduğunu kaydetti.

Bu alanda çalışma yürüten bilim insanlarının tespitlerinin kendilerine iletildiğini belirten Büyükakın, “Yaklaşık 20-22 metre derinlikte yoğun bir müsilaj tabakası olduğunu tespit ediyor ve bununla ilgili uyarılarda bulunuyor bilim insanları” dedi.

İlgili:  Nevşehir'de feci kaza! Ölü ve yaralılar var

Kocaeli’de 23 arıtma tesisi çalıştırdıklarını aktaran Büyükakın, “Bu arıtma tesisleri sayesinde bir damla evsel atık su bile Marmara Denizi’ne Kocaeli sahillerinden deşarj edilmiyor.

Ama Marmara kapalı bir havza. Diğer illerde bu yapılmadığı zaman o kirliliğin buraya da yansımaları oluyor. Mesela Değirmendere açıklarında da bu tespit edildi. Maalesef ‘müsilaj yine geliyorum’ diyor. Hava sıcaklıklarının artmasıyla Marmara Denizi zannediyorum daha yaygın müsilaja maruz kalacak.” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir