Sisi yönetiminin, Kızıldeniz üzerinden geçen uluslararası deniz yollarına yönelik Husi tehdidi nedeniyle daha aktif bir müdahaleye hazırlandığı öne sürüldü. İddialara göre Mısır, Süveyş Kanalı’nın güvenliği açısından kritik gördüğü bölgede yapılacak muhtemel hava operasyonları için Rafale ve F-16 savaş uçaklarıyla askeri hazırlıklarını yoğunlaştırıyor.
YATIRIM YAPMIŞLAR!
İsrail’i hedef alan Husileri vurmak için Sisi yönetimi, Rafale savaş uçakları, SCALP-EG seyir füzeleri, lazer güdümlü bombalar ve gelişmiş elektronik harp sistemleriyle donatılmış F-16 uçakları kullanmayı planlıyor.
MISIR İSRAİL’İN YANINDA MI?
Mısır’ın Yemen’deki Husilere karşı operasyon yapma planları, bölgedeki artan gerilimle birlikte şekilleniyor. Sisi yönetimi Yemen’deki tehditlere karşı, Birleşmiş Milletler’in 51. Maddesi çerçevesinde ulusal güvenliğini savunma hakkına sahip olduğunu savundu.
İsrail ise Kızıldeniz’i Akdeniz’e bağlamayı hedefleyen yaklaşık 258 kilometrelik bir su yolu inşa etmeyi planlıyor.
BEN-GURİON KANALI İDDİASI
İngiliz basınından Daily Express’in haberine göre, “Ben-Gurion kanalı” olarak adlandırılan ve 95,6 milyar dolar gibi dev bir maliyete sahip olacağı tahmin edilen proje, Negev Çölü ile Akabe Körfezi’nin güneyinden geçip Eliat kentinden başlayacak ve Ürdün sınırını aşarak Gazze Şeridi’nin çevresinden Akdeniz’e ulaşacak.
HUSİLERİN MISIR’A 7 MİLYAR DOLARLIK MALİYETİ
İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına karşı, İran’ın oluşturduğu “Direniş Ekseni”nin bir parçası olan Yemenli Husiler, Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı’ndaki gemi trafiğini engellemeye başladı. Bu saldırıların Mısır ekonomisine 2024 yılı itibariyle 7 milyar dolara mal olduğu açıklandı.
İran, Hamas’a destek sağlamak ve “İsrail’i dünya haritasından silmek” amacıyla bir “Direniş Ekseni” kurmuştu. Bu eksenin üyelerinden biri de Yemen’deki iç savaşın taraflarından olan Husiler’di.
NE OLMUŞTU?
Husiler İsrail’in saldırılarının ardından dünya çapında dikkat çekmeyi ve Batı ülkelerinin İsrail’e olan desteğini kesmeyi amaçladıklarını belirterek, Kızıldeniz üzerinden geçen ticaret gemilerine saldırmaya başladı. Bu saldırılar sonucunda Süveyş Kanalı’ndaki deniz trafiği ciddi şekilde azaldı. Bu düşüşün maliyeti ise 7 milyar dolar olarak kaydedildi. Yani, Husiler’in İsrail’e karşı yapmaya çalıştığı mücadele, Mısır ekonomisini büyük ölçüde olumsuz etkiledi.
Mısır Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi, Süveyş Kanalı İdaresi Başkanı Usame Rabi ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, bölgesel gelişmelerin Süveyş Kanalı üzerindeki etkileri tartışıldı. Açıklamada, Kızıldeniz ve Babu’l Mendeb Boğazı’ndaki gelişmelerin, Süveyş Kanalı ve dünya ticaretini olumsuz etkilediği belirtildi. 204 yılı sonu itibariyle Süveyş Kanalı gelirlerinde yaklaşık 7 milyar dolarlık bir düşüş olduğu ifade edildi.