ÖTV’siz araç satışında yeni dönem! 10 yıl şartının detayı belli oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, engellilere yönelik satılan ÖTV’siz araçlar için yeni kararlar alındı.

YÜZDE 40 YERLİLİK ŞARTI 

ÖTV’siz alınacak engelli aracına yüzde 40 yerlilik şartı getirilirken, ÖTV muafiyeti üst limiti ise 2 milyon 247 bin 114 TL’ye çıkarıldı. 

SÜRE 10 YILA ÇIKARILDI 

Ayrıca araçlar artık 5 yıl yerine 10 yılda bir değiştirilebilecek. Bakanlık yetkilileri engellilerin satın almış oldukları araçları 5 yıl sonra satabileceğini ancak bir sonraki aracı ÖTV’siz alabilmek için 10 yıl bekleme zorunluluğu olduğunu belirtti. 

Söz konusu karar 26 Aralık tarihinde yayımlandı ve yürürlüğe girdi. 2 yıl önce engelli raporu ile ÖTV’den muaf araç alan bir vatandaş 3 yıl sonra aracını tekrar yenileyebilecek. Bu yenileme sonrası artık tekrar yenileme süresi 10 yıl olacak. Ancak, 26 Aralık ve sonrası alınan araçlarda bu süre 10 yıl olarak uygulanacak. Yani karar yayınlandığı tarihten sonra alınan araçları kapsarken, önceden araç sahibi olanların ise yenileme süresi 1 defaya mahsus değişmeyecek.

 

KİMLER ÖTV’SİZ ARAÇ SATIN ALABİLİR? 

ÖTV muafiyetli araç hakkı yüzde 90 ve üstünde engeli raporu bulunan vatandaşlara sağlanıyor. Yüzde 90 ve üzeri engele sahip kişiler için bir yaş sınırlaması yok ve belirleyeceği kişiler de aracı kullanabiliyor. 

Aracı, engelli bireyin kendisi veya 1. dereceden -önceden bildirmek şartıyla- en fazla üç akrabası kullanabiliyor.

Engelli kişi 18 yaşının altında veya araç kullanamayacak durumda ise aile bireylerine bu aracı kullanma hakkını tanınıyor. Ayrıca yine bu kişiler, aracın satın alım işlemlerini gerçekleştirebiliyor. 

ÖTV’SİZ HANGİ ARAÇLAR ALINABİLİYOR?

ÖTV’siz alınabilecek araçlar şöyle sıralanıyor: 

Renault Clio, Megane ve Duster, Hyundai i10, i20 ve Bayon, Toyota Corolla ve C-HR, Fiat Egea Sedan, Cross ve Cross Wagon.

İlgili:  Asgari ücrette bölgesel tartışma! İş dünyası temkinli bakıyor 

Öte yandan ÖTV muafiyeti ile alınabilecek araçlar arasında TOGG T10X’te yer alıyor fakat elektrikli araçlarda ÖTV yüzde 10 olarak uygulandığı için TOGG tercihinde önemli bir avantaj yakalanmış olmuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir