YEŞİM ERASLAN’IN HABERİ – Dünyada adından söz ettiren Türk yapımı SİHA’lar 2019’da Libya’da, ardından Karabağ’da savaşların seyrini ve terörle mücadelede doktrini değiştirirken, Türkiye, savunma teknolojisinde yine adından söz ettirecek bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. Türkiye, ilk GPS’siz (Küresel Konumlama Sistemi) ortamda yapay zekâ ile uçabilen İHA altyapısını geliştirdi.
Türk savunma sanayisinin önemli şirketlerinden STM’nin Genel Müdürü Özgür Güleryüz, KAAN’dan TOGAN’a, KARGU’ya birçok alanda çalışmalarını gazetemize değerlendirdi.
TOGAN DÜNYADA TEK OLACAK
2023 yılında paylaşılan bilgilerde, üretim adedi 3 bini geçen ve 10 ülkeye ihraç edilen 150 kilometre hızla hedefe giden KARGU kamikaze İHA’lara arayıcı başlık entegrasyon çalışmalarının yapıldığını, zırh delici harp başlık testlerinin tamamlandığını anlatan Güleryüz “Sizin ulaşamadığınız yerlerde, bir radar kaynağı, hava savunma sistemi varsa hem tekil hem de sürü konsepti ile saldırıya geçmesi çalışmalarını sürdürüyoruz” dedi.
Güleryüz, savaş alanındaki en önemli konulardan birinin askerî elektronik harp teknolojisi olduğunun altını çizerek “Savunma Sanayii Başkanlığının KERKES Projesi ile bize verdiği görev var. Amacımız İHA programları için kullanılabilecek GPS olmayan ortamlarda uçabilecekleri bir altyapı geliştirmekti. GPS olmayan ortamlarda görüntü işleyen, yapay zekâyı kullanarak uçabilen bir altyapıyı geliştirdik. Bu şu anda TOGAN’a entegre edilmiş vaziyette. O anlamda dünyada belki de GPS olmayan ortamlarda uçan tek taktik İHA TOGAN olacak. Drone’ları durdurmaya yönelik çalışmalarımız var” diye konuştu.
KAAN’A SİBER GÜVENLİK
Millî muharip uçak KAAN’ın siber güvenliğinin STM’nin öncülüğünde geliştirildiğini kaydeden Özgür Güleryüz, TSK’da siber savunma merkezi oluşturulmasının ikinci faz çalışmalarının devam ettiği bilgisini paylaştı. KAAN Projesinde TUSAŞ ve HAVELSAN ile çalıştıklarını anlatan Güleryüz “KAAN son derece gelişmiş sensörü, haberleşme sistemlerine sahip bir platform olacak. Tasarımın ilk aşamalarından itibaren siber güvenlik anlamında dikkat edilmesi gereken ne husus varsa bunları göz önünde bulunduruyoruz. Siber güvenlik sadece KAAN için değil gemi platformları için de geçerli” ifadelerini kullandı.
MACELLAN’IN TORUNLARINA GEMİ
STM Genel Müdürü Güleryüz, Portekiz’le imzalanan gemi üretim anlaşmasının perde arkasını da anlattı. Tarihî ihracatın görüşmelerinin iki yıl sürdüğünü söyleyen Güleryüz şöyle konuştu: Şartnamede belli gemi özellikleri vardı ama yaptığımız görüşmelerin neticesinde onların isteklerine yönelik gemi tasarladık. İlk baştan tek gemi olacaktı sonrasında ikiye çıktı. Avrupa’dan en güçlü diyebileceğimiz gemi inşaat firmaları ile yarıştık. Türk deniz kuvvetlerinin sertifikasyonlarından geçen gemiler güven oluşturdu. Bizim gemilerimiz NATO standartlarında. Macellan’ın torunlarına, Vasco da Gama’yı yetiştiren, dünya tarihini denizcilik üzerinden değiştirmiş bir ülkeye gemi üretiyoruz. Biz sistem platformu değil, istenileni tasarlıyoruz.