Suriye’de muhalifler ile rejim güçleri arasında yaşanan sıcak çatışmaların ardından bugün Katar’ın başkenti Doha’da Suriye’nin kaderini belirleyecek “Astana üçlüsü” Türkiye, Rusya ve İran Dışişleri Bakanları; Hakan Fidan, Sergey Lavrov ile Abbas Arakçi bir araya geldi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, zirve sonrasında diplomasi trafiğini sürdürüyor.
ASTANA ÜÇLÜSÜ DOHA’DA BULUŞTU
Dışişleri Bakanlığının X sosyal medya hesabından, “Astana” formatında düzenlenen Suriye konulu toplantıya ilişkin paylaşım yapıldı.
Paylaşımda, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın, Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen 22. Doha Forum’u marjında İran Dışişleri Bakanı Erakçi ve Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile Astana Formatında Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katıldığı bildirildi.
Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da Doha’da, Türkiye, Rusya ve İran’ın oluşturduğu Astana Formatında Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın başladığı belirtildi.
Bakanlar, toplantıda Suriye’deki son gelişmeleri değerlendirecek.
BAKAN FİDAN, IRAK VE MALİ DIŞİŞLERİ BAKANLARI İLE GÖRÜŞTÜ
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Doha’da Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile bir araya geldi. Fidan aynı zamanda Mali Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Abdoulaye Diop ile görüştü.
BM SURİYE ÖZEL TEMSİLCİSİ İLE KRİTİK TEMAS
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Katar temasları çerçevesinde Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen ile bir araya geldi.
Fidan, aynı zamanda Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al-Thani ile görüştü.
LAVROV’DAN ASTANA ZİRVESİ SONRASI KRİTİK ÇIKIŞ
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Astana Formatında Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ardından açıklamada bulundu. Lavrov, Suriye’nin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine bağlılıklarını yinelediklerini belirtti.
Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Lavrov, “Çatışmaların derhal durdurulması, Suriye yönetimi ile yasal muhalif güçler arasında diyaloğun başlatılması çağrısında bulunduk.” ifadesini kullandı.
Suriye’deki son gelişmeleri değerlendiren Lavrov, “Heyet Tahrir Şam’ın, Suriye’nin egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve birliğini güçlü bir şekilde teyit eden Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 2254 sayılı kararı başta olmak üzere, mevcut anlaşmaları ihlal ederek toprakları ele geçirmesine izin verilmesinin kabul edilemez olduğunu” belirtti.
Lavrov, 2018 ve 2020’de Astana Formatı çalışmalarında iki anlaşmanın yapıldığını anımsatarak, “Bu anlaşmalara göre, Heyet Tahrir Şam’ın İdlib’de etkisini arttırmaması ve İdlib’den çıkması gerekiyor idi. Bu anlaşmalar uygulanmadı. Böylece bu anlaşmalar, ağırlığını kaybetti.” değerlendirmesinde bulundu.
SURİYE’DEKİ GELİŞMELER
Suriye’nin kuzeyindeki Halep ilinin batı kırsalında 27 Kasım’da Esed rejimi güçleriyle rejim karşıtı silahlı gruplar arasında çatışma başlamıştı.
30 Kasım’da Halep’in merkezinin büyük bölümünü rejim güçlerinden alan rejim karşıtı gruplar, aynı gün tüm İdlib genelinde hakimiyet sağlamıştı.
HAMA KENT MERKEZİNİN ALINMASI
Gruplar, şiddetli çatışmaların ardından 5 Aralık’ta Hama kent merkezini rejim güçlerinden almıştı.
Rejim karşıtı gruplar, başkent Şam’a açılan stratejik önemdeki Humus ilinin bazı yerleşim yerlerini ele geçirerek burada ilerlemeye başlamıştı.
Suriye’nin Ürdün sınırındaki Dera ilinde 6 Aralık’ta operasyon başlatan askeri muhalifler, çatışmaların ardından il merkezini rejim güçlerinden geri almıştı.
SUVEYDA İLERLEYİŞİ
Ülkenin güneyindeki Suveyda il genelinin tümü de 7 Aralık’ta muhalif grupların kontrolüne geçmişti. Aynı gün Kuneytra’daki yerel muhalifler de il merkezinin kontrolünü sağlamıştı.
Suriye Milli Ordusu’nun Halep kırsalında 1 Aralık’ta terör örgütü PKK/YPG’ye karşı başlattığı Özgürlük Şafağı Operasyonu’nda ise Tel Rıfat ilçe merkezi terörden