Suriye’nin imarına destek! İskenderun’dan sevkiyatlar başladı

ÖMER TEMÜR İSTANBUL – Aslan, asıl hacmin yılın ikinci yarısından itibaren başlamasını beklediklerini belirterek “Savaş sebebiyle Suriye’ye ihracatımız kesilmişti. Şu ana kadar 200 bin tonluk bir ihracat yapıldı. Bölgedeki durumun normalleşmesi ile birlikte yılın ikinci yarısında 750 bin ton civarına ulaşabiliriz. Oradaki potansiyel ise 2 milyon ton seviyesinde. Ciddi bir fırsat var ve eğer her şey yolunda giderse ihracat rakamlarımızda kayda değer bir artış olur” dedi. Aslan, Suriye’deki savaşın bitmesi ve Rusya ile Ukrayna arasındaki muhtemel bir barışın bu sene çelik sektörü için en büyük fırsatlar olacağını söyledi.

ÇİNLİLER ÇELİK DEPOSU AÇIYOR 

Çinli firmaların da son dönemde Türkiye’ye ilgisinin arttığına dikkat çeken Aslan, üç tane Çin firmasının Gebze’ye çelik depoları açtığını ifade etti. Bu firmaların daha önce Türkiye’de ofislerinin olduğunu şimdi ise açtıkları depolarla iç pazara daha kolay mal verebileceklerini kaydetti. İç pazarda şu anda en fazla çeliğin hızlı tren projelerinde tüketildiğini belirten Aslan, bunun yanında deprem konutlarındaki projeler için de ciddi bir çelik talebi olduğunu belirtti. Aslan, 81 şehirde başlayacak sosyal konut seferberliğinin de 600 bin tonluk bir talep doğurmasını beklediklerini bildirdi.

16 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT 

Türkiye’nin çelik ihracatı 2024 yılında 2023 yılına göre tonaj bazında yüzde 21,8 artış ile 17,7 milyon ton, değer bazında ise yüzde 8,7 artış ile 16,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2024 yılında miktar bazında en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ürün sırası ile inşaat çeliği, yassı sıcak, dikişli boru, profil ve yassı kaplama olurken, ilk beş ülke ise Romanya, İtalya, Yemen, Ukrayna ve Irak olarak sıralandı. Bu sene Kuzey Afrika, Batı Afrika, ve Güney Amerika pazarına yoğunlaşarak hedeflerine ulaşmak istediklerini belirten Adnan Aslan “2025 yılında ton bazındaki ihracatı yüzde 5 artırmayı hedefliyoruz” dedi.

İlgili:  Türkiye'nin ihracatını en fazla artırdığı ilk 10 ülke belli oldu: Dudak uçuklatan rakamlar...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir