Taze et ihracatı durduruldu, mali kayıplar ortaya çıkıyor: 35 yıl sonra vuran şap hastalığı krizi büyüyor

Almanya’nın Berlin yakınlarındaki bir çiftlikte 35 yıl sonra ilk kez şap hastalığı vakası tespit edilmesi, Alman hayvancılık sektöründe büyük maliyet endişelerine yol açtı.

Şap hastalığı, hayvancılık sektörünü yıkıcı etkileyebilecek bir hastalık. 

2001 yılında Birleşik Krallık’ta meydana gelen bir salgın, tarım ve turizmde 15 milyar avrodan fazla kayba neden olmuştu. Bu dönemde hastalığın yayılmasını önlemek için 6 milyondan fazla hayvan itlaf edildi.

Avrupa Tarım Komiseri Christophe Hansen, Çarşamba günü Alman Radyosu’na yaptığı açıklamada, “Hastalığın yayılmasını önlemeye odaklanmalıyız” dedi ve ticaret kısıtlamalarının işletmelerin ekonomik durumunu doğrudan etkileyeceğini kabul etti.

İlk vaka su buffalolarında tespit edildikten sonra, Brandenburg eyaletinde hayvan taşımacılığı yasaklandı ve tüm sürünün yanı sıra yakındaki bir çiftlikteki 200 domuzun da itlaf edilmesine karar verildi.

ŞAP HASTALIĞI NEDİR?

Şap hastalığı, sığır, koyun, keçi ve domuz gibi çift tırnaklı hayvanları etkileyen bulaşıcı bir viral hastalık. 

Belirtileri arasında ateş, yaralar, kabarcıklar ve yememe veya hareket etmeme eğilimi bulunuyor. Ölüm oranı yetişkin hayvanlarda yüzde 5’ten az olmasına rağmen, salgınları kontrol altına almak için genellikle itlaf ediliyorlar.

ALMANYA İHRACATI ASKIYA ALDI

Almanya, hastalığın eradikasyonundan sonraki dokuz aya kadar herhangi bir canlı hayvan ihracatı için veteriner sertifikalarını askıya aldı. Ancak bazı büyük ticaret ortakları, kendi önlemlerini alarak ithalat yasakları uyguladı.

Birleşik Krallık, Güney Kore ve Meksika’nın ardından Almanya’nın en büyük hayvan ürünleri alıcısı olan Birleşik Krallık, salı günü sığır, domuz ve koyun ithalatını durdurdu. Bu durum, sevkiyatlarda birikmeye neden oldu.

“ZİNCİRLEME BİR REAKSYONA DÖNÜŞMESİNİ ENGELLEMELİYİZ”

Federal Tarım Bakanı Cem Özdemir’in kriz yönetimini öven Hansen, “Bunun zincirleme bir reaksiyona dönüşmesini mutlaka engellemeliyiz” dedi.

2024 yılında Almanya’nın et ihracatı neredeyse 5 milyar euroya ulaşmıştı, ancak Federal Tarım Bakanlığı, ekonomik zararın boyutları hakkında henüz bir açıklama yapmak için erken olduğunu belirtti.

İlgili:  Cevdet Yılmaz'dan asgari ücret için son dakika açıklama

Almanya Çiftçiler Birliği (DBV) ise maliyetlerin “büyük” olmasını bekliyor.

DBV Genel Sekreteri Bernhard Krüsken, virüsün bir haftadan daha uzun süredir var olduğunu düşündüğünü belirtti ve FMD’den etkilenmeyen bölgelerden hayvan ürünlerinin ihracatına devam edilebilmesi için çözüm bulunması çağrısında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir