Geçen Nisan ayında ABD Başkanı Biden, TikTok’un Çin merkezli ana şirketinden ayrılması veya ABD’de kapatılması gerektiğini belirten iki partili bir yasa tasarısını imzalamıştı.
TikTok, yasağa itiraz ederek hem kullanıcıların hem de şirketin ifade özgürlüğü haklarını ihlal ettiğini savundu ve konuyu Yüksek Mahkeme’ye kadar taşıdı.
HER KULLANICI İÇİN 5 BİN DOLAR CEZA
Yüksek Mahkeme’nin kararı, 19 Ocak’tan itibaren Apple ve Google gibi teknoloji devlerinin TikTok’u uygulama mağazalarında sunamayacağı anlamına geliyor. Web barındırma sağlayıcılarının platformla ilişkilerini kesmeleri gerekiyor, aksi takdirde hala hizmete erişebilen her kullanıcı için 5 bin dolar ceza uygulanacak ve bu ceza kamilyarlarca doları bulabilir.
TikTok’un yasal belirsizliklerle dolu süreci, kullanıcılar arasında uygulamanın bir gün çalışmayı durdurup durdurmayacağı konusunda yaygın bir kafa karışıklığına yol açıyor. Ancak, ülkenin en yüksek mahkemesi federal yasağı onayladı.
“YABANCI BİR DÜŞMAN”
Mahkeme, “170 milyondan fazla Amerikalı için TikTok, ifade özgürlüğü, katılım ve topluluk oluşturma için benzersiz ve geniş bir alan sunuyor. Ancak Kongre, TikTok’un veri toplama uygulamaları ve bir yabancı düşmanla olan ilişkisi konusundaki ulusal güvenlik endişelerini ele almak için bu ayrılmanın gerekli olduğuna karar verdi” dedi.
Georgetown Üniversitesi hukuk profesörü Anupam Chander, kararın sadece TikTok ile ilgili olarak çerçevelendiğini, ancak uygulamanın kurumsal sahipliğinin ötesinde etkileri olabileceğini belirtti.
Karar, Yüksek Mahkeme’nin geçtiğimiz hafta düzenlediği acil duruşmanın ardından geldi. Yargıçlar, Kongre’nin Çin’in oluşturduğu ulusal güvenlik riski karşısında Amerikalı TikTok kullanıcılarının ifade özgürlüğü haklarının öne çıkması gerektiği konusunda şüphelerini dile getirmişti.
“MÜZAKERE EDİLMİŞ BİR ÇÖZÜM”
Kongre, Nisan ayında TikTok’u hedef alan yasayı kabul ettiğinde, şirketin ABD’den çıkmaktan kaçınması için bir yol sunmuştu: ByteDance adlı Çin merkezli ana şirketten tamamen ayrılmak.
Ancak TikTok yöneticilerine göre bu, yalnızca sembolik bir çözüm. ByteDance, platformun satılık olmadığını belirtti. Ayrıca, Çin’in ihracat kontrol yasaları, TikTok’un algoritmasının Pekin düzenleyicileri tarafından onaylanmadıkça satılmasını engelliyor.
Tek ifade özgürlüğü endişelerini dile getiren Yargıç Neil Gorsuch, TikTok’un yasaklanmasını “paternalist bir bakış açısı” olarak nitelendirdi.
Şimdi gözler Başkan seçilen Donald Trump’a çevrildi. Trump, mahkemeye bir dilekçe sunarak, ulusal güvenlik endişelerini çözecek “müzakere edilmiş bir çözüm” bulmak için zaman tanınmasını talep etti.
TRUMP VAZGEÇMİŞTİ, BİDEN YASAKLADI
Trump, TikTok’u ilk döneminde yasaklamaya çalışmış, ancak sonra bu fikrini tersine çevirmişti. Seçilen başkan, TikTok’un genç seçmenlerin kendisine oy vermesinde etkili olduğunu düşünüyor.
TikTok yasağı 19 Ocak’ta başlayacak. Ertesi gün Trump, göreve başlayacak. Trump, Adalet Bakanlığı’na yasağı uygulamamasını talimat verebilir. Bu durumda, Apple, Google gibi şirketler yasal olarak zor durumda kalabilir. Ayrıca, Trump yasağın başlangıç tarihini uzatabilir.
Federal hükümetten Elizabeth Prelogar, yasağın uygulanmasının ByteDance ve Çin düzenleyicilerini TikTok’u bir Amerikan şirketine veya yatırımcı grubuna satmaya ikna edebileceğini söyledi.
TİKTOK KAPATILDI, BİNLERCE KULLANICI REDNOTE’A AKIN ETTİ
RedNote, son dönemde 17 milyar dolarlık değerlemeye ulaşarak risk sermayesi desteği alan dikkat çekici bir girişim olarak öne çıkıyor. Kullanıcıların hayatlarını belgeleyen fotoğraf, video ve metin içeriklerini düzenleme imkanı sunan RedNote, Çin’de halka arz potansiyeli yüksek bir şirket olarak değerlendiriliyor.
Şirket, 300 milyondan fazla kullanıcısıyla seyahat önerilerinden yaşlanma karşıtı ürünlere, restoran tavsiyelerinden farklı arama ihtiyaçlarına kadar geniş bir yelpazede hizmet sunarak, bir arama motoru olarak büyük popülerlik kazandı.
YASAĞIN UYGULANIP UYGULANMAYACAĞI TRUMP’A BAĞLI
Görevden ayrılan Biden yönetimi, Çin’in popüler TikTok uygulamasını ABD’de yasaklayan yasanın uygulanıp uygulanmayacağına Başkan seçilen Donald Trump’ın karar vereceğini söyledi.
Basın Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Yüksek Mahkeme’nin TikTok’u ulusal güvenlik gerekçesiyle kapatan yasayı onaylamasının ardından yaptığı açıklamada, “Zamanlama gerçeği göz önüne alındığında, bu Yönetim, yasanın uygulanmasına yönelik eylemlerin bir sonraki Yönetime düşmesi gerektiğini kabul etmektedir” dedi.