YEŞİM ERASLAN’IN HABERİ – Suriye Millî Ordusunun (SMO) Fırat Nehri üzerindeki Tişrin Barajı’nı terör örgütü PKK/YPG’den kurtarmasının ardından Türkiye, Tişrin Barajı’nın yıkılma riski karşısında geçici tedbirler aldı. Fırat Nehri’ndeki barajlardan bırakılan su miktarının Tişrin Barajı’nın ve Suriye başta olmak üzere bölgenin güvenliğinin sağlanması amacıyla azaltıldığı öğrenildi.
EKİPLERE SALDIRIYORLAR
Menbiç’in güneyinde yer alan baraj, 2015 yılından bu yana PKK/YPG terör örgütünün kontrolündeydi. Barajla ilgili olarak, aralık ayının başında su seviyesinin kritik noktaya ulaştığına dair bilgiler geldiğine dikkat çeken kaynaklar, barajın çevresine ve tünellerine yerleşmiş olan PKK/YPG’li teröristler nedeniyle durumunun tam olarak tespit edilemediğini kaydetti. Barajın durumunu kontrol etmek için gelen ekiplerin teröristler tarafından hedef alındığını belirten kaynaklar, su miktarı ve teknik durumun tam olarak anlaşılamadığını, barajda bulunan işçilerden gelen sınırlı bilgilerle tespit yapılmaya çalışıldığını belirtti.
PKK’YA BASKI KURULMALI
Barajın yıkılması hâlinde büyük bir felaket yaşanabileceğini ifade eden kaynaklar, yıkılma riskine karşı Türkiye’nin bazı geçici tedbirler aldığını vurgulandı. Kaynaklar, Fırat Nehri’nde bırakılan su miktarının, bölgenin güvenliğinin sağlanması amacıyla azaltıldığını söyledi. Kaynaklar “Tişrin Barajı’ndaki durum, PKK/YPG’nin bölgedeki sivil altyapıya yönelik büyük bir tehdit oluşturduğunu kanıtlıyor. Bir felaketin yaşanmaması için terör örgütü üzerinde nüfuz sahibi ülkeler PKK/YPG üzerinde gerekli baskıyı kurarak terör örgütünün baraja daha fazla zarar vermesini engellemesi gerekiyor” dedi.
TEKNİK SİSTEMLER ARIZALI
Kaynaklar, PKK/YPG terör örgütünün bölgedeki faaliyetleri sebebiyle barajın ciddi hasar gördüğünü ve bakımının yapılmadığını ifade etti. Halep’in yaklaşık 90 kilometre doğusunda, Fırat Nehri üzerinde yer alan Tişrin Barajı ülkenin ikinci en büyük barajı. Halep başta olmak üzere Suriye’deki birçok şehir için önemli olan baraj eski teknolojiyle inşa edilmiş durumda. Barajın su tahliye sisteminin de etkin biçimde çalışmadığı tahmin ediliyor. Barajın faaliyetlerine sürdürebilmesi için önemli olan teknik sistemlerin de arızalandığı belirtiliyor.