Türkiye’ye gelirse ortalık karışır: 500 bin liraya Çinli Doblo! 

ALİ ÇELİK- Uzun süre önce Çin’in en büyük otomotiv şirketlerinden SAIC (%51) ile Amerikalı General Motors (%34) ve bölgesel üretici olarak adından söz ettiren Wuling Group (%15.9) arasında kurulan ortaklıkla üretime başlayan “Wuling Zhiguang” küçük hacimli mini hafif ticari pazarında oldukça popüler bir hale geldi. 2011 yılında GM’in sahiplik payı %44’e çıkan şirket uzun süredir pazar hakimiyeti kurduğu sınıfta elektrikli bir model çıkartmak için çalışıyordu. 

Test aşamaları başarıyla geçen prototip modellerden sonra şimdi gerçek seri üretim için düğmeye basıldı. Çin’de ön siparişe açılan Wuling Zhiguang EV,  47.800 ila 50.800 yuan (6.520 – 6.930 USD) etiket fiyatıyla dikkatleri üzerine çekerken, şirket yetkililerinden beklenenden çok daha yoğun ilgiyle karşılaştıkları yönünde açıklama geldi. 

Yaklaşık olarak 230 bin ile 250 bin TL arasında etiketle Çin’de satışa sunulan araç, Türkiye’ye gelmesi halinde tüm vergiler ve nakliye masrafları dahil fiyatının en fazla 500 bin TL olabileceği düşünülüyor. 

HEM BİNEK HEM TİCARİ 

SAIC, GM ve Wuling ortaklığında geliştirilen araç çok yönlü yapısıyla ön plana çıkıyor. Hem binek hem de hafif ticari araç pazarlarını hedefleyen “Kei Car” toplamda 1.117 litreye ulaşan bagaj hacmi, 20 farklı yükleme ve saklama kombinasyonu ve 1 tona yakın taşıma kapasitesi ile adından söz ettiriyor. 

Dış tasarımı bir zamanlar ülkemizde de moda olan küçük boyutlu minibüslere benzeyen aracın toplam uzunluğu 3.685mm. İç tarafta ise üzerinde kumanda düğmeleri bulunmayan plastik iki kollu bir direksiyon bizi karşılıyor. Küçük bir gösterge paneli, fiziksel havalandırma tuşları, klasik el freni kolu dikkat çeken ayrıntılar arasında yer alıyor. Aracın kabini 2+2 oturma düzeni şeklinde planlanmış ve koltuklar bir birlerinden bağımsız olarak yatabiliyor ve araçtan sökülebiliyor. 

İlgili:  Hyundai, NVIDIA ile güçlerini birleştirdi! Yeni yapay zekalı robotlar yolda

TAM ŞARJLA 200 KM 

Öte yandan aracın motor ve güç aktarma organları da oldukça basit şekilde tasarlanmış. Olası bir arıza, parça değiştirme gibi ihtiyaçlara kolay ve uygun fiyatlı çözüm sunan motor ünitesi 17,6 kWs LFP batarya ile besleniyor. 30 kW (40 HP) güç üreten elektrikli motor CLTC koşulları altında 201 km’ye ulaşabiliyor. Ev prizinden şarja uygun yapısı ile 3,3 kW’a kadar 220 V AC destekleyen aracın ilerleyen dönemde 42 kWs’lik DC şarj alabilen bir batarya paketiyle de satışa sunulacağı, bu sayede menzilinin 400 km ye kadar ulaşabileceği açıklanıyor. Öte yandan bölgesel olarak kargo hizmet ağları için tasarlanan ve 15 saniye gibi kısa sürede batarya değişimine olanak tanıyan pil değişim istasyonlarını tanıtmaya hazırlanan Wuling Zhiguang, şimdilik tamamen rakipsiz bir alanda hızla ilerleyişini sürdürüyor… 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir