Türkler durmadı! 130 ülkede 57,9 milyar dolarlık yatırım

CANAN ERASLAN’IN HABERİ – Küresel pazarlarda yatırımlar yavaşlarken Türk iş dünyası 130 ülkede toplamda 57,9 milyar dolarlık sermayeye ulaşan bir yatırım hacmi oluşturdu. Gerek satın almalar gerekse direkt yatırım anlaşmaları ile yurt dışına açılan Türk şirketleri, küresel ekonomik ve jeopolitik zorluklara rağmen sayısız başarı hikâyesine imza attı. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yurt Dışı Yatırımlar İş Konseyi Başkanı Kübra Orakçıoğlu Kazan, Türk şirketlerinin 130’dan fazla ülkede yatırım yaptığını, bu çerçevede yerel ve Türkiye’den gidenlerle birlikte 190 bin kişiye istihdam sağladığını söyledi. Kübra Orakçıoğlu Kazan “2023 yılında yurt dışı yatırımlarımız bir önceki yıla göre yüzde 6 artış gösterdi. 2.146 adet yatırım gerçekleşti. Bunun ekonomik büyüklüğü 57,9 milyar dolara ulaştı. Küresel yatırımların hacmi ise 1,4 trilyon dolar. Rusya-Ukrayna savaşı, küresel belirsizlikler ve gerginliklere rağmen yatırım iştahı devam ediyor” dedi. Yatırım toplamının dörtte birinin Hollanda’ya yapıldığını, Türkiye’ye gelen yatırımlarda da Hollanda’nın önemli bir yeri olduğunu söyleyen Kazan, bu sonucun 1986’da çifte vergilendirmeyi engelleyen karşılıklı anlaşmayla sağlandığını ifade etti.

FİNANS VE STRATEJİK ALANLAR

Türkiye’nin yurt dışı yatırımlarının büyük bölümünün hizmet sektöründe olduğunu söyleyen Kazan “Yatırımlarımızın yüzde 82’si hizmetler sektörüne, yüzde 18’i sanayi sektörüne yöneldi. Hizmetler sektöründe ise ilk sırada bankacılık ve finans var. Yatırımların yüzde 67,5’inin bu alanda olduğunu görüyoruz. Gittiğim bazı ülkelerde 3 tane Türk bankasını yan yana gördüğüm oldu. Bu önemli bir avantaj sağlıyor. Aynı zamanda Türk Hava Yolları’nın uçuşu olan ülkelerle iş yapmak da büyük avantaj sağlıyor. Coğrafi olarak baktığımızda da yatırımların büyük ölçüde Avrupa ülkelerine yoğunlaştığını görüyoruz. Avrupa’ya yatırımlar toplam yatırımların yüzde 65’ini kapsıyor” diye konuştu.

HER ÜLKEYE ÖZEL BİLGİ

Yurt dışı yatırımı için çalışma yaparken bazı zorluklarla karşılaşıldığını söyleyen Kazan “Hedef ülkede yetkin insan kaynağı olup olmadığı, iş kültürü farklılıkları, yerel regülasyonlara yönelik bilgi eksikliği gibi problemler var. Finansmana erişim ve hukuksal süreçlerdeki farklılıklar da soru işareti. Bunun için Ticaret Bakanlığımızın birçok çalışması bulunuyor. Bakanlığın internet sitesinde her ülkeye özgü birçok soruya cevap bulabiliyorsunuz. Artan devlet destekleri de bu anlamda önemli” diye konuştu.

İlgili:  Ne diyeceği merak konusuydu! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan asgari ücret zammına ilk yorum

DÜŞÜK VERGİ VE İŞÇİLİK MALİYETİ BELİRLEYİCİ

Türk şirketlerinin, yurt dışı yatırımlarda coğrafi yakınlık, pazar büyüklüğü, politik istikrar gibi faktörleri göz önünde bulundurduğunu, Avrupa ve ABD gibi güvenli pazarları tercih ettiğini söyleyen Kazan “Özellikle Doğu Avrupa ülkeleri düşük kurumlar vergisi, işçilik maliyetleri, AB pazarlarına hızlı erişim imkânları sebebiyle Türk yatırımcı için cazip. Avrupa ülkeleri hep ajandamızda” dedi.

SURİYE’DE HER ŞEY BAŞLANGIÇ SAFHASINDA

Türk yatırımcının odağında Avrupa her zaman yer bulurken, Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve ABD ise yükselen lokasyonlar arasında. 2023 yılında en çok Türk yatırımının gittiği ülkeler, Hollanda, Azerbaycan, Birleşik Krallık, Almanya, Malta, Lüksemburg, ABD, İsviçre, İtalya ve İspanya olarak sıralandı. Suriye’deki yatırımların henüz başlangıç safhasında olduğunu söyleyen Kazan, inşaatla başlayan yatırımların çeşitlenerek süreceği beklentisini paylaştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir