TÜSİAD Başkanı Turan’dan tasarruf mesajı: “Toplum aynı fedakarlığı kamudan da görmek istiyor”

ÖNDER ÇELİK DİYARBAKIR –  Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, enflasyonla mücadele için sıkı para politikasına ve ekonomideki soğumaya devam etmenin gerekeceğini belirterek “Bu da hem reel kesimin hem de hane halklarının, karşı karşıya olduğu zorlukların biraz daha süreceği anlamına geliyor. Enflasyonla mücadelenin gerektirdiği fedakârlıklar deyince, kamuda tasarruf ve verimlilik ve kayıt dışı ile mücadelede konusunda daha güçlü adımlara ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Nasıl ki toplumun her kesimi bu yükü sırtlanıyor, kamunun da önemli ölçüde tasarrufa gitmesi çok mühim. Çalışanlar fedakârlık yapıyor, iş dünyası da fedakârlık yapıyor, ama aynı fedakârlığı kamudan da görmek istiyor toplum” dedi. 

TL’NİN DEĞERİNİ DÜŞÜREREK OLMAZ!

Türk İş Dünyası Konfederasyonunun (TÜRKONFED) ‘Küresel Riskler, Yerel Çözümler’ ana teması ile Diyarbakır’da düzenlediği ‘20. Yıl Zirvesi’nde konuşan Turan, TL’deki değerlenmenin bazı iş kolları üzerinde oluşturduğu baskının farkında olduklarını söyledi.

“Önümüzdeki dönemde, doların avro karşısında değer kazanması, ithalatta doların, ihracatta avronun ağırlık taşıdığı ülkemizde, ihracatçı üzerindeki baskıyı daha da artırabilecek” diyen Turan, şunları kaydetti:

“İhracatımızın rekabet gücünü TL’nin değerini düşürerek değil, üretim yapımızı değiştirerek, verimliliğimizi artırarak, teknolojiyi daha fazla kullanarak sağlayabiliriz. Teknolojinin her gün değiştiği, otonom cihazların ve yapay zekânın uygulama alanının her gün genişlediği bir dünyada, ucuz işçilik ile rekabet devri kapanacak, beceriler ve nitelikli iş gücü üzerinden rekabet devri başlayacak. Küresel tedarik zincirlerinde maliyetin değil, ekonomik güvenlik endişelerinin ağırlığının arttığı bir dünyada, rekabetçiliğimizi TL’nin değerinin düşüklüğü değil, güvenilir ve öngörülebilir bir ülke olmamız belirleyecek.”

STOKLARDAKİ HAM MADDELERİ TÜKETTİK

 TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, 20’nci yılını kutlayan konfederasyonun 100 binden fazla şirketi temsil ettiğini vurguladı. Enflasyonla mücadelenin zor olacağını ve zaman alacağını bildiklerini anlatan Sönmez “Bundan 6-7 ay önce, ‘Dişimizi sıkalım, sene sonuna doğru rahatlama görürüz’ diyorduk. Finansmana erişim hem zor hem pahalı. Stoklardaki ham maddeleri tükettik. Üretim daralıyor. Bazı sektörler daha da zorlanıyor. Özellikle ihracatçı sektörler, TL’deki değerlenme ile rekabetçilik problemi yaşıyor. Örneğin tekstil üretimi 2021 yılının %15 altında” değerlendirmesini yaptı.

İlgili:  Zeytinyağında algı savaşları! İtalya ve İspanya ucuza kapatma hesabı yapıyor

KAMUDA HARCAMA REFORMUNA İHTİYAÇ VAR

 Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜSİAD Önceki Dönem YİK Başkanı Tuncay Özilhan, 2025 bütçesinde kamu harcamalarının arttığını belirterek “Enflasyonla mücadelede beklediğimiz katkıyı göremiyoruz. Çok ciddi bir kamu harcama reformuna ihtiyaç var. 2007-2019 arasında geçen 12 yılda kamu personeli 871 bin kişi artmış. Buna karşılık 2020’den sonraki 4 yıl içinde 2,3 milyon kişi artmış. Yani 2007 yılındaki toplam kamu personelinden daha fazlası 4 yılda işe alınmış. Kamu hizmetlerini gereklilik açısından gözden geçirmeliyiz. Kaynaklarımızı daha etkin ve verimli kullanmalıyız” dedi. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir