Uçaklar neden düşüyor? İşte art arda yaşanan kazaların asıl nedeni…

YEŞİM ERASLAN’IN HABERİ – Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş; Güney Kore, Kanada ve Norveç’te birbiri ardına gelen uçak kazalarının sebepleri ile havacılık sektöründeki sıkıntılara dikkat çekti. Son yıllarda havayolu ile seyahatin arttığına işaret eden Karakuş “Kore uçağının iniş takımları açılmamış. Eğer açılmıyorsa o uçakta hidrolik arıza var demektir, bu da normal iniş yapmanızı engeller. Uçak yavaşlatılamıyor ve piste hızlı giriyor, sadece iş frenlere kalıyor. Hidrolik arızalarda motor gücünü yavaşlatamıyorsunuz da. Pistlerin geneli 3 bin metre. Ancak böyle durumlarda bu yeterli gelmiyor en az 4 bin metrelik pist gerekiyor. Sonra da kazalar meydana geliyor” dedi.

“SEKTÖR ÇOK BÜYÜDÜ”

Havacılıkta büyük bir rekabetin olduğuna işaret eden Karakuş, çok sayıda uçak ve yolcu bulunduğunu kaydetti. Yolcu sayısının artmasıyla birlikte uçakların uçuş sürelerinin de arttığını ifade eden Karakaş “Sektör çok büyüdü. Hem uçak hem de personel ile talepleri karşılamak zorlaştı. Havacılık şirketleri yapabildikleri kadar tasarruf yapmaya çalışıyor. Parça değiştirme yerine tamir etme yoluna gidiyor. Uçak miktarı bu kadar çok artarsa kuleye koyacağınız kontrolörü de kolay yetiştiremezsiniz. Bu şartlarda kazaların artması doğal” ifadelerini kullandı.

“YAPAY ZEKÂ ARIZALAR”

Yapay zekâ kaynaklı arızalara da dikkat çeken Karakuş “Pilotlardan bir şekilde uçuş imkânını alıyorsunuz ancak her yere yapay zekâ oturtursanız bir arıza olduğu zaman kurtarması zorlaşıyor. Geçtiğimiz günlerde bir uçak yağmur altında kaldığı için sistem arızası verdi ve yapay zekâ bunun neyden kaynaklandığını anlayamadı ve kalkışta ciddi sıkıntı oluştu” ifadesini kullandı. Karakuş, iklim değişikliğiyle kuş sürülerinin göç güzergâhlarında da değişikliklerin yaşandığını, bunun da olumsuz etkilerinin olduğunu söyledi.

İlgili:  DEVA Partisi'nde deprem! İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu istifasını duyurdu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir