Suriye’de 61 yıllık kanlı Baas rejiminin sona ermesi ve Beşar Esad’ın ülkeden kaçmasıyla birlikte kurulan Yeni Suriye Hükümeti, bütün dünya tarafından tanınmaya başladı.
BM: Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Heyet Tahrir Şam (HTŞ) lideri Ahmed eş-Şera (Ebu Muhammed el-Culani) ile Suriye’deki son gelişmeleri ele aldı. Pedersen daha sonra geçici hükûmetin başbakanı Muhammed el-Beşir ile bir araya geldi.
AB: Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Kaja Kallas, Avrupa Birliği’nin (AB) yeni Suriye hükûmetiyle temas başlatmak üzere başkent Şam’a diplomatik elçi göndereceğini duyurdu. AB dışişleri bakanları da Suriye gündemiyle toplandı ve yeni yönetimle nasıl bir yaklaşım benimseneceğini ele aldı.
İran: İran’ın Şam Büyükelçisi Hüseyin Ekberi, ülkesinin Şam Büyükelçiliğinin yakında tekrar faaliyetine başlayacağını söyledi. Esad rejiminin düşmesi sonrasında İran, büyükelçiliğin faaliyetlerine son verdiğini duyurarak, çalışanlarının ülkeyi terk ettiğini açıklamıştı.
Fransa: Esad rejiminin devrilmesinin ardından Fransa, Suriye’ye diplomatik heyet göndereceğini duyurdu.
İngiltere: Suriye’ye acil sağlık hizmetleri, çocuk ve kadınların korunması, temiz su temini, eğitim ve psikolojik destek sağlanması amacıyla 50 milyon sterlinlik yardım yapacağını duyurdu.
Katar: Doha yönetiminin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, yaklaşık 13 yıl aradan sonra, 2011 yılında tamamen kesilen diplomatik ilişkilerin ardından Şam’daki büyükelçilik bugün yeniden faaliyetlerine başlayacak.
MÜEYYİDELER KALDIRILSIN
Öte yandan Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Suriye’ye uygulanan ekonomik müeyyidelerin kaldırılması çağrısında bulundu. SNHR, yeni Suriye hükûmetinden de insan hakları standartlarına uymasını, toplumda adalet ve eşitliği güçlendirecek reformlar yapmasını talep etti.