Yılda 20 uçak dolusu çocuk kanser oluyor! Sebeplerin başında genetik faktör var

ZİYNETİ KOCABIYIK’IN HABERİ – Erişkin kanserlerindeki kadar hızlı olmasa da çocukluk çağı kanserlerinde her 10 yılda bir yüzde 1’lik bir artış yaşandığını söyleyen çocuk onkoloji uzmanı ve eski Dünya Kanser Kontrol Örgütü Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk “Türkiye’de 0-19 yaş grubu çocuk ve ergenlerde her yıl 4.500 yeni kanser teşhisi konuluyor. Toplamda dünyada her yıl 400 bin çocuk ve genç kansere yakalanıyor. Bu ortalama 20 uçak dolusu çocuk ediyor” dedi.

Çocuk kanserlerinin yetişkin kanserlerinden farklı olarak daha çok genetik sebeplerden kaynaklandığını aktaran Prof. Dr. Kutluk, kanser türlerinde de farklılık yaşandığına işaret ederek “Bütün çocuk kanserlerinin üçte birini lösemiler oluşturuyor. İkinci sırayı tüm tümörlerin yüzde 20’sini oluşturan beyin ve sinir sistemi tümörleri alıyor. Üçüncü sırada ise yüzde 12 ile lenfomalar var. Diğer sık görülen tümörler ise Nöroblastom (sempatik sinir sisteminin tümörleri), böbrek, yumuşak doku, kemik, germ hücreli tümörler ile göz ve karaciğer tümörleri” diye açıkladı.

TEDAVİ BAŞARISI YÜZDE 72

Çocukluk çağı kanserlerinin önemli derecede tedavi edilebilir hastalıklar hâline geldiğine dikkat çeken Medicana Hastaneleri Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kutluk “Öte yandan tedavinin olmazsa olmazı, doğru zamanda, doğru tedavinin uygulanmasıdır. Erken teşhis ise başarı şansını daha da arttırmaktadır. Başarı için sadece iyi bir onkoloji uzmanının olması yetmez. Multidisipliner tedavi verebilen bir ekip, ilaca tam ulaşım gereklidir. Bunlar bir ülkenin ekonomik gelişmiş seviyesinin sonucudur. Orta üst gelişmişlik seviyesinde bir ülke olarak Türkiye’nin çocukluk çağı kanserlerinde tedavi başarısı yüzde 70-72’dir. Bu da iyi bir başarıdır. Dünyada yapılan bütün tedaviler Türkiye’de de yapılıyor. Artık kanser tedavisi için yurt dışına gitmek gerekmiyor. Hem özel hastanelerimize hem de kamuya yurt dışından hasta kanser tedavisi için geliyor” dedi.
Gelişmiş ülkelerde çocukluk kanserinde yaşam şansının yüzde 80’leri aştığını fakat gelir düzeyi düşük bazı ülkelerde bu oranın yüzde 20’lere kadar inebildiğini belirten Prof. Dr. Kutluk “Son 20 senede alınan önemli mesafe ve bugün gelinen noktada tedavi başarısının yüzde 80’leri aşması, gelecekte daha iyi yerlere varacağımızın en önemli kanıtıdır” değerlendirmesinde bulundu.

İlgili:  Aile hekimlerine ek gelir kapısı açıldı! İşte uygulayabilecekleri alternatif tedaviler

PSİKOLOJİK DESTEK ŞART!

Kanserli Çocuklara Umut Vakfı’nın (KAÇUV) yeni merkezi “KAÇUV Psikolojik Danışma ve Destek Umut Merkezi” İstanbul’da açıldı. KAÇUV’un bu yıl 25. kuruluş yıl dönümünü kutladığını söyleyen KAÇUV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İnci Yıldız “Bütün aileyi derinden etkileyen hastalık için sadece hastanın değil yakınlarının da psikolojik destek alması bu hayati bu krizin hafiflemesine katkı sağlar. Kanser teşhisi almış çocuklar ve ailelerine yönelik disiplinler arası destek sunma ve bunu tek çatı altında yapma amacıyla açılan Umut Merkezi, 0-18 yaş arası kanser tedavisi gören çocuklar, kanser tedavisini tamamlamış çocuklar, bu çocukların aileleri ve bakım verenleri ile sağlık çalışanları ücretsiz olarak hizmet verecek. Merkezde psikologlar ve sosyal hizmet uzmanları görev alacak. Uygulanacak faaliyetlerle çocukların hastalıkla başa çıkabilme yetileri kazanmaları, bilişsel, psikolojik ve sosyal gelişimleri yönünden desteklenmesi hedefleniyor” dedi.

GENETİK SEBEPLER ÖN PLANDA

Erişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da kanserin birçok türünün sebebi henüz tespit edilememiş olsa da bazı çocukluk çağı kanser türlerinin oluşumunda genetik, çevresel ve bireysel unsurların rol oynadığı bilinmektedir. Başlıca sebepler arasında radyasyon, asbest ve benzen gibi kimyasal maddelere, tarım ilaçlarına maruz kalmak, anne babanın sigara ve alkol kullanımı, genetik sebepler ve kansere uygun zemin hazırlayan nörofibromatozis gibi hastalıklar, bağışıklık sisteminin yetersizliği bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir