Başta Yunanistan’ın Santorini Adası olmak üzere Ege Denizi 28 Ocak’tan bu yana 400’ü aşkın depremle sallanıyor. Adada toprak kaymaları meydana gelmeye başlarken yetkililerin sarsıntıların volkanik faaliyetle bağlantılı olmadığını açıklamasına rağmen şiddetli bir deprem olacağı endişesiyle bölge sakinleri evlerini terk etti, eğitime cuma gününe kadar ara verildi.
Ege’deki bu ‘fırtına’ gözleri deprem tehdidinin olduğu İzmir’e çevirdi. Kent için korkutan yorum ünlü yer bilimci Prof. Naci Görür’den geldi.
İzmir’in çok sayıda deprem üreten kaynaklara sahip olduğunu söyleyen Görür, “Ege’de olan depremlerin tümü İzmir’i etkiler, özellikle Kıbrıs Helen yayında olan yani Doğu Akdeniz’de olan depremler İzmir’i etkiler, Manisa’da olan depremler İzmir’i etkiler, Gediz grabeni olan İzmir etkiler, Balıkesir’de olan İzmir’i etkiler” deyip kentin depreme yaşama olasılığının çok fazla olduğunu kaydetti.
“İZMİR’İN HER YANI FAYLARLA KESİLİ”
Kafa TV’ye konuşan Görür’ün endişeye yol açan açıklamaları şu şekilde:
İzmir’de üzerinde fay hatları olan binalar var! İzmir Yarımadası’nın kendisi hiçbir kentte olmayacak kadar faylarla kesili. Bu faylar da canlı faylar aktif faylar ama bir özelliği var.
İzmir Yarımadası genellikle faylarla kesilmiş durumunda ama en önemlisi bu İzmir fayı diye düşün. İzmir fayına takip edersen bu gider Gediz grabenin Güney kanadındaki ana fayla birleşir bu çok büyük bir faydır, çok büyük bir deprem üretebilir ve direkt İzmir’i ortadan kesiyor.
İzmir’in depremselliği göz ardı edilmemelidir.
EN AZ 15 DEPREM OLACAK
İzmir’de son depremin tarihinin bilinmediği için gelecek depremlerin tarihlerinin kestirilemediğini kaydeden Görür, yapılacak çalışmalara dikkat çekti ve ancak bu şekilde önlem alınabileceğini söyledi:
“İzmir’de şu an 7 civarından ya da 7’den büyük minimum 15 tane deprem olacak. Ama bunların ne zaman üreteceğine dair bilgimiz yok bilinmiyor.”
“Direkt olarak içinden fay hattı geçen ilçeler var mı?” sorusuna da cevap veren Görür, “Hepsi işte. Yani bütün İzmir yarımadasının tümü” dedi.